Trešdien Saeimā uz diskusiju pulcēsies ārpolitikas eksperti

(17.01.2012.)

Gatavojoties ikgadējām ārpolitikas debatēm, Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 18.janvārī, uz diskusiju aicinājusi ārlietu jomas ekspertus un nevalstiskā sektora pārstāvjus. Diskusijai varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas interneta mājaslapā.

„Pagājušajā gadā augstu novērtējumu saņēma gan Saeimas ārpolitikas debates, gan pirms tām notikusī ekspertu diskusija. Tādēļ arī šogad vēlamies turpināt šo sekmīgi iesākto tradīciju un tiksimies ar ārlietu ekspertiem, lai palīdzētu deputātiem labāk sagatavoties gaidāmajām debatēm un nodrošinātu pēc iespējas plašāku viedokļu apriti,” pauž Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Dalībai diskusijā pieteikušies ārlietu jomas eksperti no Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa Universitātes, Latvijas Ārpolitikas institūta un Austrumeiropas politikas pētījumu centra, kā arī no Eiropas Kustības Latvijā un Sabiedriskās politikas centra „Providus”.  

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs norāda, ka diskusijā plānots apspriest ne tikai ārlietu ministra ziņojumu par situāciju ārlietu jomā, bet arī uzklausīt ārlietu speciālistu redzējumu par Latvijas ārpolitikas izaicinājumiem 2012.gadā. „Komisijai ir ļoti būtiski dzirdēt ekspertu viedokļus un argumentus, kādi ir svarīgākie uzdevumi un prioritātes ārpolitikā, uz ko mūsu diplomātiskajam dienestam, ņemot vērā tā ierobežotos resursus, koncentrēt uzmanību, lai būtu iespējams sasniegt izvirzītos mērķus,” atzīmē O.Kalniņš.

Sagaidāms, ka 2012.gadā ārpolitikas notikumos dominēs eirozonas stabilizēšanas pasākumi un diskusijas par ES nākotni, gaidāmais NATO samits Čikāgā, prezidenta vēlēšanas ASV un Krievijā, prognozē O.Kalniņš. Latvijas ārlietu dienestam jāspēj gan reaģēt uz starptautiskās politikas izmaiņām, gan arī efektīvi aizstāvēt mūsu valsts politiskās un ekonomiskās intereses, uzsver komisijas priekšsēdētājs.

Ārlietu komisijas rīkotā ārlietu jomas ekspertu diskusija notiks trešdien, 18.janvārī, plkst.09.15 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11. Diskusiju tiešraidē varēs skatīties Saeimas interneta mājaslapā www.saeima.lv

Savukārt Saeimas ārpolitikas debates norisināsies atsevišķā Saeimas sēdē, kas sasaukta 26.janvārī plkst.12.00. Sēdes sākumā deputātus par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā uzrunās ārlietu ministrs, bet pēc tam tiks atklātas debates. Sekot debatēm klātienē tiks aicināti Latvijā rezidējošie ārvalstu vēstnieki, bet interneta tiešraidē tām varēs vērot ikviens interesents.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikas jomā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību Eiropas Savienības jautājumos.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika pagājušā gada 27.janvārī, kad pēc ārlietu ministra ziņojuma debatēs runāja 25 deputāti. Izmaiņas Saeimas kārtības rullī, kas paredz ārpolitikas debašu rīkošanu, tika veiktas 2010.gada rudenī. Ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā