Barča: arī nākamgad būs iespēja pensionēties priekšlaicīgi

(28.12.2011.)

Sociālo un darba lietu komisija aizvadītājā Saeimas sesijā ir strādājusi, lai saglabātu labvēlīgākus pensionēšanās nosacījumus cilvēkiem, kuriem tuvojas pensijas vecums, informē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

„Sociālā un ekonomiskā situācija valstī nav tik stabila, kā mēs visi to gribētu, tādēļ komisijas deputāti lēma, ka esošie atvieglojumi cilvēkiem pirmspensijas vecumā tomēr jāsaglabā. Ja nebūtu rīkojušies, pensijā iet priekšlaicīgi no nākamā gada vairs nebūtu iespējams,” skaidro komisijas priekšsēdētāja.

Izmaiņas pensiju likumā paredz līdz 2013.gada 31.decembrim pagarināt iespēju pieprasīt vecuma pensiju divus gadus pirms noteiktā pensionēšanās vecuma personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem. Tāpat uz diviem gadiem tiek saglabātas arī tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos.

Līdztekus Saeima ir uzdevusi valdībai līdz nākamā gada 1.maijam iesniegt Saeimā likumprojektu pensiju sistēmas ilgtermiņa stabilitātes veicināšanai. Valdībai jāizvērtē iespējas paaugstināt pensionēšanās vecumu, pagarināt vecuma pensijas saņemšanai nepieciešamo apdrošināšanas stāžu, kā arī atcelt termiņa ierobežojumu tiesībām pensiju pieprasīt priekšlaicīgi.

Runājot par nākamā gada valsts budžetu, A.Barča pauž gandarījumu, ka Saeima no budžeta projekta paketes izslēdza likumprojektu, kas paredzēja atcelt no nākamā mācību gada paredzēto asistenta pakalpojumu izglītības iestādēs. „Saku paldies invalīdu organizācijām, kuras laikus vērsa Saeimas uzmanību, ka valdība budžeta paketē šādu nodomu bija ielikusi. Budžeta konsolidācija uz invalīdu rēķina nav pieļaujama, tā būtu ļoti slikta zīme,” norāda komisijas priekšsēdētāja. Šis likums paredzēja par diviem gadiem pārcelt arī surdotulka pakalpojuma ieviešanu cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, kā arī asistenta pakalpojuma ieviešanu dzīvesvietā.

„Noslēdzoties „simtlatnieku” programmai, redzam, ka nodarbinātības situācijā strauju uzlabojumu nav un joprojām ir augsts ilgstošā bezdarba līmenis. Nākamajā gadā vieta tukša nepaliks un bezdarbniekiem būs iespēja pašvaldībās strādāt pagaidu sabiedriskos darbus,” informē A.Barča, uzsverot, ka arī pašvaldībām bezdarbnieku palīdzība būs zināms atspaids ikdienas darbā. Šīs programmas ieviešanu paredz komisijas sagatavotie grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā strādā 11 deputāti. Komisija ir izveidojusi divas apakškomisijas – Sociālās drošības apakškomisiju un Sabiedrības veselības apakškomisiju.

Video intervija ar Aiju Barču: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB?feature=mhee#p/u/4/xYu4ErOKOCg
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt