Āboltiņa: godīgums ir vērtība, kas jāliek valsts attīstības pamatā

(16.12.2011.)

Valsts attīstībai jāsakņojas ne tikai ekonomisko likumsakarību ievērošanā, bet arī godīgumā, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra piektdien, 16.decembrī, uzrunājot konferenci, kas veltīta ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai.

S.Āboltiņa norādīja, ka godīgums ir vērtība, kas likta mūsu valsts pamatā, un arī tautasdziesmas stāsta par godīgu darbu, augstu godā ceļot godīgas tautumeitas un tautudēla tēlu. Godīgums ir vērtība, kas jāliek pamatā mūsu ceļam uz ekonomisko attīstību, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

„Daudz runājot par konsolidāciju, esam piemirsuši šī vārda nozīmi latīņu valodā, kas ir nostiprināšanās, nevis vienkārša griešana un sašaurināšana. Šis ir pēdējais budžets, kas tapis starptautisko aizdevēju uzraudzībā, un nākamgad būsim neatkarīgi savas attīstības ceļā. To zīmīgi raksturoja arī sarkanbaltsarkanā lentīte, ko finanšu ministrs bija piespraudis pie valsts budžeta portfeļa, to iesniedzot Saeimā,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa atzinīgi vērtēja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) veikto pētījumu par ēnu ekonomiku, kas spilgti apliecina pašu uzņēmēju vēlmi sakārtot uzņēmējdarbības vidi. Pētījumā secināts, ka ēnu ekonomikas īpatsvars ir trīs miljardi latu, skaidroja LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, vienlaikus raksturojot, ka valsts institūcijas īsteno dažādus pasākumus negodīgas konkurences ierobežošanai. „2011.gads var kļūt par pagrieziena punktu, lai iezīmētu Latvijas attīstības perspektīvas ne tikai ekonomikā, bet arī cilvēka kapitāla veicināšanā un iedzīvotāju lojalitātes stiprināšanā,” sacīja L.Meņģelsone.

Konferencē tika diskutēts par nepieciešamību garantēt makroekonomisko stabilitāti nacionālajā līmenī un nodrošināt prognozējamu nodokļu politiku, kas atbilstu starptautiskajiem konkurētspējas principiem. Nodokļu slogs pakāpeniski jāpārnes no darbaspēka uz nekustamo īpašumu, jāveicina uzņēmēju investīcijas cilvēkresursos un jāizstrādā valsts migrācijas politika, kā risinājumus piedāvāja LDDK.

Liels solis pretī ēnu ekonomikas izskaušanai ir parlamenta pieņemtais likums par nulles deklarāciju, norādīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs. No nākamā gada uzsākot sākumdeklarēšanu, iedzīvotājiem būs pienākums deklarēt savu mantu un fiksēt skaidras naudas apjomu.

Konferenci „Godīga uzņēmējdarbība pret ēnu ekonomiku. Cilvēkresursu pārvaldība un nodokļu politikas loma godīgas konkurences nodrošināšanā” organizēja Saeima kopīgi ar LDDK. Iepriekš līdzīga konference par ēnu ekonomikas apkarošanu notika 2009.gadā. Konferences noslēgumā puses vienojās tupināt darbu, kopīgi izstrādājot priekšlikumus cīņai pret ēnu ekonomiku.

Prezentācija

Pilns konferences noslēguma dokuments

Pilns diskusijas videoieraksts

Diskusijas programma

Fotogrāfijas

Video sižets


Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt