LPS priekšsēdis Saeimas deputātiem atzīst: esošā pabalstu sistēma rada atkarības kultūru

(15.11.2011.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 15.novembrī, tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdi Andri Jaunsleini, pārrunāja pašvaldībām aktuālus jautājumus.

„Šodienas sēdē izrunājām daudzus jautājumus, un mēs no pašvaldības pārstāvošās organizācijas gaidām konkrētus priekšlikumus to kopīgai risināšanai. Jādomā, kā lietderīgāk izmantot sociālās palīdzības līdzekļus un efektīvāk iekasēt nodokļus, kā arī jāpārskata esošā finanšu izlīdzināšanas sistēma,” pauž Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Apspriežot pašreizējo situāciju sociālās palīdzības sniegšanā pašvaldībās, komisijas sekretāre Lolita Čigāne interesējās, cik lielā mērā pašvaldības var izkontrolēt, vai sociālā tīkla līdzekļi tiek izmantoti lietderīgi un vai palīdzību saņem patiešām grūtībās nonākuši cilvēki. „Nav noslēpums, ka daudzviet tas ir radījis atkarības kultūru, jo cilvēki vairs negrib strādāt,” akcentēja L.Čigāne. LPS vadītājs atzina, ka šī ir ļoti nopietna problēma un viens no risinājumiem būtu iespēja pašvaldību sociālajiem dienestiem pārbaudīt patiesos ienākumus cilvēkiem, kuri prasa palīdzību, piemēram, cik lieli naudas uzkrājumi ir viņu bankas kontos.

Komisijas sekretāre akcentēja, ka „jādomā ir par citiem atbalsta mehānismiem pašvaldībām, piemēram, nodokļu atvieglojumiem vai to pārdali. Ir jābūt motivācijai pašvaldībām radīt jaunas darba vietas, kas veicinātu nodarbinātību, nevis tikai paplašināt sociālā atbalsta sistēmu”.
Deputāti komisijas sēdē noskaidroja, ka četras no deviņām republikas nozīmes pilsētām, lai varētu nodrošināt savu funkciju izpildi, nākamgad papildus saņems piecu miljonu latu lielu dotāciju. Viena no problēmām, kāpēc Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā un Jēkabpilī nepieciešama finanšu stabilizācija, esot tas, ka šo pilsētu budžetos ir pārāk mazi iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi, jo pilsētās ir darba vietu trūkums vai arī darbs ar zemu atalgojumu. „Bet vai šī dotācija arī neradīs ilūziju, ka palīdzību varēs prasīt visu laiku?” vaicāja L.Čigāne.
Tāpat komisijas sēdē deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) vēlējās noskaidrot LPS viedokli par normatīvo regulējumu pašvaldību referendumiem, kas būtu viena no iespējām iedzīvotājiem ietekmēt pašvaldību lēmumus. A.Jaunsleinis apliecināja, ka likums nepieciešams, tomēr aicināja nesteigties un izvērtēt, par kādiem jautājumiem referendumus varētu rīkot un kas būtu tiesīgs tos rosināt.

„Šodien pārliecinājāmies, ka ir ļoti daudz jautājumu, kas jārisina, un sarežģītu lietu, kas jāvienkāršo! Tāpēc gaidām ierosinājumus un jaunas idejas, lai ķertos pie darba un kopīgi strādātu,” pauda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja biedrs Valdis Liepiņš.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā