Juridiskā komisija konceptuāli atbalsta ieceri par plašāku iedzīvotāju iesaistīšanos likumdošanas procesā

(16.08.2011.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 16.augustā, pirms pirmā lasījuma konceptuāli atbalstīja grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz iespēju Saeimā iesniegt kolektīvu iesniegumu par jautājumu, kas izskatāms likumdošanas ceļā.

„Komisijā ierosinājumu mēs šodien atbalstījām, taču likumprojektā ir milzum daudz neatrisinātu jautājumu un neskaidrību, pirmkārt, jau par normu piemērojamību. Tāpēc aicinājām ieceres iniciatorus un likumprojekta iesniedzējus kopā ar konstitucionālo tiesību ekspertiem rast atbildes uz visiem problēmjautājumiem,” pauž Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Apspriežot ierosinātos Saeimas kārtības ruļļa grozījumus, komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka iesniegtajā projektā, piemēram, nav pateikts, par kādiem likumdošanas jautājumiem varēs vērsties Saeimā, nav noteikts subjektu loks, kas varēs iesniegt kolektīvo iesniegumu un kas un kā apstiprinās iesniegumu parakstījušo personu identitāti. Tāpat iesniedzēji nav paredzējuši, kādā laika posmā jāsavāc plānotie 10 tūkstoši paraksti, lai rosinātu jautājuma izskatīšanu Saeimā, un kā notiks elektroniska parakstu vākšana.

Parlamenta atvērtībai ir būtiska loma demokrātiskā valstī, tāpēc Saeimā septembra sākumā plānota diskusija, kurā deputāti, eksperti un nevalstisko organizāciju pārstāvji apspriedīs iespējas, kā sabiedrībai plašāk iesaistīties Saeimas darbā, komisijas sēdē akcentēja deputāte Solvita Āboltiņa (Vienotība).

Iesniegtie grozījumi Saeimas kārtības rullī paredz iespēju 10 tūkstošiem Latvijas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu, kas skar kādu likumdošanas ceļā izskatāmu jautājumu.

Par likumprojektu „Grozījumi Saeimas kārtības rullī” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā