1991.gada 21.augusta notikumu liecinieki stāsta par Latvijas neatkarības de facto atjaunošanu

(11.08.2011.)

Atzīmējot mūsu valsts de facto neatkarības atjaunošanas 20.gadadienu, Saeima īsteno vērienīgu video arhīva veidošanu, iemūžinot tā laika aculiecinieku stāstus un liecības. Projekta ietvaros video intervijās iemūžinātas neatkarīgas valsts ideju atbalstošo deputātu un viņu laikabiedru atmiņas.

Interviju ciklā „Latvijas atdzimšanas vēsture” izveidota jau 21 intervija ar 1991.gada augusta puča laika un konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas lieciniekiem – Anatoliju Gorbunovu, Daini Īvānu, Jāni Peteru, Ivaru Godmani, Raimondu Paulu, Romualdu Ražuku, Jāni Dineviču un citiem.

Video intervijas ar Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas aculieciniekiem var noskatīties interneta vietnē www.21augusts.lv, kā arī Saeimas YouTube kanālā www.youtube.com/SaeimaSAB.

Sākot ar 22.augustu, Saeimas veidoto interviju fragmentus demonstrēs arī Latvijas Televīzija. Laikabiedru liecības LTV1 ēterā sešu darbadienu vakaros pulksten 20.00 būs skatāmas no 22. līdz 31.augustam.

Interviju autoru kolektīvs ir cilvēki, kuri paši tajā laikā bijuši deputāti un kuru profesionālā darbība ir saistīta ar žurnālistiku – Edvīns Inkēns, Jānis Gavars, Viktors Avotiņš, Jānis Krūmiņš un Normunds Beļskis.

Šā gada 21.augustā tiks svinēta mūsu valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. 1991.gada 21.augusts bija pagrieziena punkts valsts vēsturē, jo, Latvijas Republikas Augstākajā padomē pieņemot konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.


Video intervijas iespējams noskatīties:
http://www.21augusts.lv/video-intervijas/viewcategory/12/latvijas-atdzimanas-vsture


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt