Aizsardzības un drošības jomu iepirkumus reglamentēs atsevišķs likums

(10.08.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 10.augustā, skatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likumu, kas paredz nodrošināt efektīvāku iepirkumu norisi aizsardzības un drošības jomās.

Likumprojekta autori norāda, ka atsevišķs regulējums izstrādāts, jo šajās jomā visbiežāk ir ierobežota konkurence un iepirkumi tiek veikti, nepiemērojot vispārējās iepirkuma procedūras.

Jaunajā likumā paredzētas īpaši aizsardzības un drošības jomām piemērotas iepirkuma procedūras, kas gan veicinātu konkurenci starp piegādātājiem, tajā skaitā mazo un vidējo komersantu iesaistīšanu būvdarbu, pakalpojumu un preču aizsardzības un drošības jomā tirgū, gan arī ņemtu vērā tās specifiskās prasības, kas izriet no šo līgumu sensitīvā rakstura un saistības ar valsts pamatinterešu nodrošināšanu.

Likums paredz konkrētai jomai piemērotas iepirkuma procedūras - slēgts konkurss, konkursa dialogs un sarunu procedūra. Jaunajā likumā arī paredzēts būtiski papildināt piegādātājiem nosakāmo prasību loku ar īpašām prasībām informācijas drošībai, lai garantētu klasificētas informācijas aizsardzību gan iepirkuma procedūras, gan līguma izpildes laikā. Tāpat papildu prasības noteiktas piegāžu drošībai, lai garantētu, ka pretendents būs spējīgs līgumu izpildīt arī krīzes vai bruņota konflikta laikā. Savukārt, lai veicinātu mazo un vidējo piegādātāju, tajā skaitā vietējo piegādātāju iesaisti liela apjoma iepirkuma līgumu izpildē, likumprojektā radīti nosacījumi apakšuzņēmuma līgumu slēgšanai.

Likumprojekta autori norāda, ka jaunais regulējums attieksies uz iepirkumiem aizsardzības jomā, kurus veic Aizsardzības ministrija un tās resorā ietilpstošās institūcijas. Savukārt iepirkumus drošības jomā veic Iekšlietu ministrija un tās resorā ietilpstošās institūcijas, kā arī pašvaldību izveidotās policijas iestādes, citas iestādes un sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji.

Ņemot vērā, ka tuvojas atbilstošās Eiropas Savienības direktīvas ieviešanas termiņš, Finanšu ministrija lūdz likumprojektu „Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likums” Saeimā skatīt divos lasījumos kā steidzamu.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā