Saeima apstiprina jaunu kārtību ieslodzīto nodarbināšanai

(16.06.2011.)

Saeimā ceturtdien, 16.jūnijā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā, ieviešot mūsdienu prasībām atbilstošu nodarbinātības koncepciju personām, kuras notiesātas ar brīvības atņemšanu.

Likums papildināts ar jaunu regulējumu, nosakot konkrētus notiesātā nodarbināšanas nosacījumus un veidus – gan par samaksu, gan bez atlīdzības, kas līdz šim likumdošanā detalizēti nebija regulēts.

Grozījumi nosaka, ka notiesātos par samaksu var nodarbināt saimnieciskajos darbos ieslodzījuma iestādē, kā arī ieslodzījuma vietas teritorijā izvietotajās komersantu izveidotajās darba vietās, un, ja to atļauj ieslodzītajam noteiktais soda izciešanas režīms, arī ārpus ieslodzījuma vietas.

Komersants, kurš vēlēsies nodarbināt notiesāto, kas sodu izcieš slēgta vai daļēji slēgta tipa cietumā, pirms darbu uzsākšanas ar to slēgs vienošanos par darbu veikšanu. Šādas vienošanās ar ieslodzītajiem slēgs arī brīvības atņemšanas iestāde, kurā ieslodzītā persona veiks dažādus saimnieciskus darbus. Pamatojoties uz noslēgto vienošanos, ieslodzītā darba devējs veiks visus normatīvajos aktos paredzētos nodokļu maksājumus. Šādas vienošanās slēgšana arī ļaus uzskaitīt ieslodzītā darba stāžu, un pēc atbrīvošanās no ieslodzījuma vietas viņš varēs pretendēt uz bezdarbnieka statusu un citām sociālajām garantijām.

Notiesātajiem noteikta astoņu stundu darba diena un tie varēs strādāt piecas darbadienas nedēļā. Ja darba rakstura dēļ nebūs iespējams noteikt piecu dienu darba nedēļu, varēs strādāt arī sešas dienas nedēļā, bet šādā gadījumā dienas darba laiks nedrīkstēs pārsniegt septiņas stundas. Darba sākumu un beigas nosaka brīvības atņemšanas iestādes dienas kārtībā. Savukārt, ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt notiesāto svētku dienā un brīvdienā, piešķirot atpūtas dienu citā dienā kalendārā mēneša ietvaros.

Tāpat kā līdz šim nodarbinātam notiesātajam piešķirs līdz sešas darba dienas ilgu ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu, bet nodarbinātam nepilngadīgajam notiesātajam — līdz 12 darba dienām ilgu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā