Dace Reinika: iespēja jaunietim iegūt bezdarbnieka statusu nesekmē vēlmi izglītoties

(14.06.2011.)

Saeimas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisija otrdien, 14.jūnijā, aicināja atbildīgās institūcijas izvērtēt, kā risināt situāciju, ka jaunieši bez pamatizglītības iegūst bezdarbnieka statusu. Pašreizējā situācija jauniešus nemotivē pabeigt pamatizglītības iegūšanu, norāda apakškomisijas priekšsēdētāja Dace Reinika.

„Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 300 jaunieši vecumā no 15 līdz 18 gadiem, kuri ieguvuši bezdarbnieka statusu un daļai nav pat pamatizglītības. Šodien vērsām kompetento ministriju uzmanību, ka ir nepieņemami, ka jauniešiem bez pamatizglītības ir iespēja iegūt bezdarbnieka statusu, jo tas nekādā veidā nesekmē pamatizglītības iegūšanu,” pauž apakškomisijas priekšsēdētāja.

Valsts šobrīd jau piedāvā dažādas pedagoģiskās un profesionālās korekcijas programmas, kas jauniešiem ļauj iegūt pamatizglītību, ja viņi to dažādu iemeslu dēļ nav izdarījuši savlaicīgi, deputātus informēja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Ilze Brante. Taču sēdē izskanēja viedoklis, ka trūkst informācijas par šādām programmām un tās būtu vairāk jāpopularizē.

Valstij jādara viss iespējamais, lai jaunieši līdz 18 gadu vecumam iegūtu pamatizglītību, nedrīkst pieļaut, ka Latvijas tauta kļūst neizglītota, uzsvēra deputāts Dzintars Ābiķis (Vienotība).

Apakškomisija aicināja atbildīgās iestādes izvērtēt esošo situāciju un meklēt risinājumus, kā bezdarbniekiem vecumā no 15 līdz 18 gadiem turpināt izglītoties.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde