Izveidota 21.augusta svētkiem veltīta mājaslapa

(05.05.2011.)

Izveidota īpaša interneta mājaslapa www.21augusts.lv, kas veltīta konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas 20.gadskārtai. 

Jaunajā interneta vietnē publicēta Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas svētkiem veltīta uzruna. Tāpat tajā var iepazīties ar 1991.gada 21.augustā pieņemtā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” tekstu.

Šajā vietnē arī sniegts fragments no interviju cikla „Latvijas atdzimšanas vēsture”, kurā tā laika aculiecinieki stāsta par augusta puča dienu notikumiem un konstitucionālā likuma pieņemšanu. Kā pirmā publicēta intervija ar Anatoliju Gorbunovu.

Tāpat interesentiem iespējams aplūkot fotoizstādi, kurā apkopotas vēsturiskas fotogrāfijas no 1991.gada augusta dienu notikumiem.

Jaunās mājaslapas sadaļas, gatavojoties 21.augusta svētkiem, tiks regulāri papildinātas, savukārt, tuvojoties svētkiem, jaunajā vietnē būs pieejama arī informācija par svētku pasākumiem, to norises laikiem un vietām Rīgā un citur Latvijā.

1991.gada 21.augusts ir datums, kas mūsu valstij sniedza faktisko neatkarību un aizsāka reālu valsts atjaunošanas ceļu. Šajā dienā Latvijas Republikas Augstākā padome, 111 deputātiem balsojot par, 13 – pret, pieņēma konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”. Tautas pārstāvji Augstākajā padomē izšķīrās tieši par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, nevis jaunas valsts veidošanu vai citām Latvijas Republikas valstiskuma attīstības perspektīvām.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu Latvijā savu juridisko spēku zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Jaunās interneta vietnes adrese ir www.21augustslv, un tajā var nokļūt arī no Saeimas interneta mājas lapas www.saeima.lv.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt