Saeima līdz 2014.gadam pagarina aizliegumu ārvalstniekiem iegādāties lauksaimniecības zemi un mežus

(14.04.2011.)

Saeima ceturtdien, 14.aprīlī, pieņēma Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavotos grozījumus likumos, par trim gadiem pagarinot ierobežojumus ārvalstniekiem iegādāties Latvijas lauksaimniecības un meža zemi.

Pārejas periods, kas ierobežo tiesības Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem un Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētām juridiskām personām iegūt zemi īpašumā, tiek pagarināts līdz 2014.gada 30.aprīlim.

Sākotnēji ierobežojumi, kas stājās spēkā līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, bija noteikti līdz 2011.gada 1.maijam. Zemkopības ministrija uzskata, ka Latvijas lauksaimniecības un meža zemes tirgū ir konstatēti nopietni traucējumi, tāpēc nepieciešams pagarināt ierobežojumu periodu.

Lauksaimniecības zemes tirgus liberalizācijas rezultātā Latvijas lauksaimniekiem būtu ierobežotas iespējas iegādāties zemi, jo tiem sliktās ekonomiskās un finanšu situācijas dēļ trūktu naudas līdzekļu. Pārejas perioda pagarināšana veicinās lauksaimniecības nozares stabilizāciju un esošo zemes īpašumu konsolidāciju, pauž likumprojekta autori.

Latvija saņēmusi pozitīvu atbildi no Eiropas Komisijas par ierobežojumu termiņa pagarinājumu vēl uz trim gadiem.

Grozījumi veikti likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” un likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā