Circene: Eiropas darba tirgū jāīsteno atbalsta pasākumi sievietēm no trešajām valstīm

(12.04.2011.)

Eiropas darba tirgū jānodrošina vienlīdzīgi un droši apstākļi sievietēm no trešajām valstīm, Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Ingrīda Circene akcentēja  Sieviešu un vīriešu vienlīdzīgo iespēju komitejas sēdē.

EPPA Latvijas delegācija piedalās EPPA plenārsēdē, kas notiek Strasbūrā (Francija) no 11. līdz 15.aprīlim.

„Sievietes-imigrantes bieži saskaras ar necieņu: viņu darbu nenovērtē, algu neizmaksā vai tā ir zemāka nekā vīriešiem, apstākļi darbam var būt nelabvēlīgi un izturēšanās - vardarbīga. Tādēļ svarīgi Eiropas telpā šīm sievietēm radīt labvēlīgus priekšnosacījumus, lai netiek apdraudētas viņu cilvēktiesības un brīvības,” akcentē EPPA Latvijas delegācijas vadītāja Ingrīda Circene.

Vairāk nekā puse no 69 miljoniem imigrantu Eiropā ir sievietes. Agrāk sievietes parasti pavadīja vīrus un ģimenes, taču, palielinoties sieviešu tiesībām un brīvībām, viņas arvien biežāk valstī iebrauc vienas, nereti, lai sniegtu atbalstu savām ģimenēm, kas palikušas mītnes zemē.

Deputāti diskutēja par nepieciešamajiem pasākumiem sieviešu migrācijas un dzimumu līdztiesības veicināšanai un stiprināšanai. „Esam vienisprātis, ka, lai pasargātu sievietes no cilvēktirdzniecības draudiem un palīdzētu nonākt vēlamajā darbā, jāsper aktīvi soļi, tostarp viņu mītnes zemēs jānodrošina informatīvs atbalsts par tiesībām, brīvībām un aizsardzību. Turklāt dalībvalstīm jāpievērš īpaša uzmanība riska sektoriem – veselības aprūpei un māju uzkopšanas darbiem, precīzi definējot darbinieku tiesības un aizsardzību, kā arī sodot tos darba devējus, kuri nosacījumus pārkāpj,” stāsta I.Circene.

EPPA ir viena no Eiropas Padomes lielākajām un redzamākajām institūcijām, kurā uz sesijām regulāri pulcējas Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentārieši. 1949.gadā dibinātā Eiropas Padome šobrīd apvieno 47 Eiropas valstis. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību un veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot dažādu Eiropas tautu kultūras. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā.

 

Saemas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem