Apakškomisiju darbam ar grozījumiem Pilsonības likumā vadīs Ingmārs Čaklais

(06.04.2011.)
Galerija

Trešdien, 6.aprīlī, uz pirmo sēdi sanāca Juridiskās komisijas Apakškomisija darbam ar grozījumiem Pilsonības likumā, kuras priekšsēdētāja amatā vienbalsīgi tika ievēlēts deputāts Ingmārs Čaklais (Vienotība). Savukārt par apakškomisijas sekretāru ievēlēts deputāts Māris Dzelzskalns (ZZS).

„Pilsonības likums līdz ar Satversmi ir viens no mūsu valsts pamatlikumiem. Likuma grozījumi ļaus nostiprināt Latvijas pilsoņu kopumu un paplašināt valsts tiesiskās saiknes ar tai piederīgajiem. Tā rezultātā var būtiski mainīties pilsoņu skaits – tātad to cilvēku skaits, kuriem mūsu valstī pieder suverēnā vara. Apzinoties šī jautājuma nopietnību, Juridiskā komisija lēma par atsevišķas apakškomisijas izveidi, kas strādātu pie likuma grozījumu izstrādes, uzklausot un ņemot vērā visu ieinteresēto pušu viedokļus, argumentus un apsvērumus,” apakškomisijas izveides nepieciešamību argumentē Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

 „Pilsoņu kopums ir viens no jebkuras valsts pamatakmeņiem. Izmaiņas likumā ir piedāvātas ļoti plašas un, to apzinoties, likumprojekta sagatavošanai atvēlēts pietiekami ilgs laiks, lai katrā jautājumā rastu pašu labāko risinājumu. Taču to nav iespējams izdarīt bez tiešas, plašas un aktīvas sabiedrības iesaistes. Tādēļ mums priekšā stāv reālās situācijas izvērtēšana, un kā arī iespējamo risinājumu izvērtēšana Saeimā, konferencēs, sabiedriskajās organizācijās, un arī ģimenēs,” pauž jaunievēlētais apakškomisijas priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais.

Apakškomisijā strādās arī deputāti Valērijs Agešins (SC), Imants Jānis Bekešs (PLL), Gaidis Bērziņš  (VL-TB/LNNK), Ilma Čepāne (Vienotība), Boriss Cilevičs (SC), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) un Oskars Zīds (ZZS).

Apakškomisijas deputāti šodien vienojās strādāt pie četriem jautājumu blokiem. Pirmais no tiem saistīts ar dubultpilsonību trimdas latviešiem, otrs – ar pilsonības jautājumu tiem Latvijas pilsoņu bērniem, kas dzimuši ārvalstīs. Būtiski būs arī risināt situācijas, kad Latvijas pilsonība atņemta līdzšinējā dubultpilsonības aizlieguma dēļ. Ceturtais jautājumu bloks skar iespēju Latvijas pilsonību piešķirt Latvijā dzimušu nepilsoņu bērniem.

Šos jautājumus plānots diskutēt arī plašā ekspertu lokā īpašā pilsonības jautājumiem veltītā konferencē, ko tuvākajos mēnešos plānots rīkot Rīgas Latviešu biedrības namā.

Apakškomisijas deputāti vienojās sēdes noturēt trešdienās plkst.12.30. 

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde