Tautsaimniecības komisija atbalsta dominējošo tirgotāju varas ierobežošanu

(02.03.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 2.martā, otrajam lasījumam atbalstīja grozījumus Konkurences likumā, kas dominējošā stāvoklī esošiem mazumtirgotājiem liks saīsināt norēķinu termiņus ar ražotājiem.

Komisijas sagatavotais likumprojekts nosaka, ka par piegādātajām pārtikas precēm jānorēķinās 30 dienu laikā no preču piegādes dienas. Citādāk norēķinu termiņš tiks uzskatīts par netaisnīgu un nepamatoti garu.

Patlaban Konkurences likums nosaka, ka viena no dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīgas izmantošanas pazīmēm ir netaisnīgi un nepamatoti gari norēķinu termiņi. Taču precīzs norēķinu termiņš šobrīd noteikts tikai ātri bojājošām precēm - par piegādātajām pārtikas precēm, kuru derīguma termiņš nav ilgāks par 20 dienām, jānorēķinās 30 dienu laikā.

Iepriekš pieņemot normu, kas regulē norēķinus pārtikai ar īsu derīguma termiņu, situācija šai jomā ātri sakārtojās, taču par pārējiem pārtikas produktiem tirgotāji bieži vien piegādātājam samaksā daudz garākā termiņā, norādīja komisijas deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība), tādējādi pamatojot grozījumu nepieciešamību.

Lai prasība norēķināties 30 dienu laikā attiektos ne tikai uz veikalu tīkliem, kuriem tirgū konstatēts dominējošs stāvoklis, bet visiem tirgotājiem, nākotnē jāatgriežas pie tā, ka nepieciešams izstrādāt vienotu tirdzniecības likumu, pauda Dz.Zaķis.

Šodien komisijas deputāti vienojās, ka pirms trešā lasījuma likumprojekts tiks papildināts ar pārejas noteikumiem, lai tirgotāji varētu laicīgi sagatavoties jaunajai kārtībai.

Par likumprojektu „Grozījumi Konkurences likumā” otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā