Saeimas priekšsēdētāja aicina „ēnas” būt aktīviem pilsoņiem un iesaistīties sabiedriskos procesos

(16.02.2011.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 16.februārī, Ēnu dienas ietvaros stāstot par parlamenta darbu, aicināja skolēnus būt aktīviem pilsoņiem, kuri jau tagad iesaistās sabiedriskos procesos, un izteica cerību, ka aktīvie jaunieši Saeimā atgriezīsies kā politiķi.

„Tas, ka augstākā vara mūsu valstīt pieder tautai, nav tikai Satversmē ierakstīti vārdi, tas ir princips, kam jābūt parlamentārā darba pamatā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. „Cilvēkiem jāiesaistās ne tikai reizi četros gados, ievēlot simts deputātus, bet arī starpvēlēšanu periodā. Visi kopā mēs veidojam savu valsti, katrs var piedalīties un ar savu aktivitāti ietekmēt politiķu lēmumus.”

Saeimas sēžu zālē uzrunājot Saeimas Ēnu dienas dalībniekus, S.Āboltiņa skaidroja, ka ceturtdienu rītos notiekošās Saeimas sēdes ir tikai deputātu pienākumu redzamākā, bet nebūt ne laikietilpīgākā darba daļa. „Lielākais darbs notiek komisijās, kur jautājumi tiek skatīti vairākas reizes un diskusijā piedalās nozares eksperti,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka šogad Saeimu Ēnu dienā apmeklējis vislielākais interesentu skaits. Saeimā viesojās vairāk nekā 360 skolēnu no visas Latvijas un tas gandrīz uz pusi vairāk nekā iepriekšējos gados.

S.Āboltiņa deputātu un parlamenta darbinieku ēnām pastāstīja par likumprojektu iesniegšanas un izskatīšanas gaitu un to, kāda nozīme parlamentā darbā ir Juridiskā biroja atbalstam un cik liela nozīme ir stenogrammām, kas, precīzi piefiksējot Saeimas sēdes norisi, kalpo gan par vēsturisku liecību, gan, ja nepieciešams – kā pierādījums tiesās.

„Ēnu devēji” jauniešiem centās dod vispusīgu iespaidu par parlamenta darbu un Saeimas namā sastaptie skolēni atzina, ka iespēja „ēnot” Saeimas deputātus un darbiniekus ir interesanta pieredze, kas paplašinājusi viņu redzesloku. Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze pauda gandarījumu, ka interese par Saeimu gadu gaitā pieaug. Tas liecina, ka Saeimas piekoptais atvērtības princips ir pareizs un aug politiskajos procesos ieinteresēta paaudze, uzskata G.Daudze.

Raksturojot Ēnu dienu, Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis atzina, ka Saeimā šodien valdīja neierasta rosība, un pauda gandarījumu, ka jaunieši uz parlamentu nāk motivēti, labi sagatavojušies un zināt griboši.

Daudzas no „ēnām” pauda, kā nākotni apsver saistīt ar politiķa karjeru vai politikas zinātnes studijām un šodienas pieredze lieti noderēs, izvēloties studiju virzienu. Redzot kā deputāts gatavo argumentus komisijas sēdei, priekšstats par Saeimas darbu mainījies, atzina Toms Krastenbergs no Murjāņu sporta ģimnāzijas. Savukārt Katrīna Vanaga no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas sacīja, ka Saeimā pozitīvi pārsteidza draudzīgais un atsaucīgais kolektīvs.

Saeimā viesojās ne tikai deputātu un darbinieku „ēnas”, jo parlamentu ar savām „ēnām” apmeklēja arī žurnālisti un uzaicināto iestāžu pārstāvji. Šī ir jau trešā reize, kad Saeima piedalās Ēnu dienā. Jaunieši iepazina deputātu darbu no visām Saeimas frakcijām, kā arī sekoja līdzi Saeimas tulka, fotogrāfa un citu darbinieku gaitām.

Foto no Ēnu dienas Saeimā: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625940170829/
Video no Ēnu dienas Saeimā: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/Hp9NcWWiwUk
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem