Solvita Āboltiņa: demokrātiju stiprina pilsoņu un politiķu sadarbība ikdienā

(09.12.2010.)
VideoGalerija

Demokrātija spilgtāko izpausmi gūst, politiķiem un iedzīvotājiem ikdienā sadarbojoties, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ceturtdien, 9.decembrī, grāmatas „Soli pa solim uz atbildīgu politiku Saeimā: vēlētāja un deputāta rokasgrāmata” atvēršanas pasākumā.

„Partiju sistēma, vārda, uzskatu, pulcēšanās un preses brīvība, godīgas un regulāras vēlēšanas ir būtiski, tomēr formāli demokrātijas elementi. Demokrātiju dzīvu padara augsta pilsoniskā līdzdalība un attīstīta politiskā kultūra,” uzskata S.Āboltiņa. „Ir svarīgi, lai Latvijas ļaudis būtu aktīvi un iesaistītos politiskajā procesā ne tikai vēlēšanu laikā, bet katru dienu, lai ļaudis sekotu līdzi parlamentā notiekošajam un paustu savu viedokli un attieksmi.”

Atklāšanas pasākumā S.Āboltiņa atzīmēja, ka grāmata tapusi vieglā un saprotamā valodā, ar atraktīvām ilustrācijām, vienlaikus nezaudējot to dziļo jēgu, ko ietver sabiedrības līdzdalības problemātika demokrātiskā sabiedrībā. „Grāmata runā gan par to, kā mēs varam sadarboties ar sabiedrību un kļūt tai pieņemamāki, gan arī par to, kā sabiedrība varētu mums piekļūt un nākt ar saviem padomiem,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Grāmatā atzinīgi novērtēti iepriekšējā Saeimas sasaukuma centieni parlamentu padarīt atvērtāku, gan izveidojot Apmeklētāju un informācijas centru, gan pilnveidojot Saeimas mājaslapu. S.Āboltiņa apliecināja, ka parlamenta atvērtība, sadarbība ar sabiedrību un iedzīvotāju iesaistīšana likumdošanas procesā ir arī viņas darba prioritāte.

Šis izdevums nonāks simts deputātu rīcībā, kā arī tiks nodots Saeimas darbiniekiem un bibliotēkai, informēja Saeimas priekšsēdētāja.

Grāmatas autore, sabiedrības par atklātību „Delna” padomes priekšsēdētāja Inese Voika pasākumā skaidroja, ka šobrīd sabiedrības uzticība partijām un parlamentiem visā pasaulē ir zema. Lai ietu uz priekšu, jāiemācās savstarpēji sarunāties, pauda autore, norādot, ka tieši uz to ir vērsta grāmata.

Grāmata „Soli pa solim uz atbildīgu politiku Saeimā: vēlētāja un deputāta rokasgrāmata” tapusi ar Šveices vēstniecības finansiālu atbalstu. Prezentācijas pasākumā Šveices vēstniece Gabriela Nuci Sulpicio (Gabriela Nützi Sulpizio) atzīmēja, ka Latvija ir jauna valsts, tāpēc svarīgi atbalstīt tās centienus nostiprināt sabiedrisko procesu caurspīdīgumu.


Fotogrāfijas no grāmatas atklāšanas pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625561985422/
Video: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB#p/a/u/0/dyJYYbpO6ok

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā