Saeimas komisijā pārrunā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas aktualitātes

(27.10.2010.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 27.oktobrī, tiekoties ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministri Dagniju Staķi, pārrunāja aktualitātes ministrijā un diskutēja par iespējamo ministrijas reorganizāciju.

„Šodien komisijas sēdē atskatījāmies uz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas līdzšinējo darbību, ko kopumā vērtējam atzinīgi, un mūsu veiksmīgo sadarbību ar ministriju 9.Saeimā,” sacīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš. „Mēs regulāri tikāmies ar ministru, vienmēr bijām informēti par iestādes aktivitātēm un kopīgi meklējām risinājumus problēmām valsts pārvaldē un pašvaldībās. Taču tagad, kad iecerēts ministriju reorganizēt, esam bažīgi, jo nav skaidrs, kas tālāk notiks ar elektroniskās pārvaldes un vienas pieturas aģentūras koncepcijas ieviešanu un kas nodarbosies ar attīstības plānošanas jautājumiem,” sacīja komisijas priekšsēdētājs.

Apspriežot Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas turpmāko darbu, komisijas deputāts Gunārs Laicāns (PS) uzsvēra, ka „ministrijai ir ļoti daudz darāmā, bet plānotā reorganizācija visu izšķīdinās pa sastāvdaļām, un tad par reģionālo politiku būs jāaizmirst”.

Savukārt komisijas priekšsēdētāja biedrs Staņislavs Šķesters pauda viedokli, ka „ministrijai jāturpina iesāktais darbs reģionālās attīstības jomā, lai izlīdzinātu milzīgās atšķirības, piemēram, starp Rīgu un Latgali, jo līdz šim šie jautājumi nav risināti. Pašvaldības pašas pilda savas funkcijas, bet ir slikti, ka paliks tukšs posms starp valsti un pašvaldībām”.

Komisijas deputāti, šodien uzklausot ministri D.Staķi par aktualitātēm ministrijas darbā, noskaidroja, ka atrisināts viens no pēdējā laikā būtiskākajiem jautājumiem par skolēnu pārvadājumiem un ir saņemti pirmie par Šveices līdzfinansējumu iegādātie skolēnu autobusi. Joprojām aktuāls ir jautājums par Baltijas jūras piekrastes apsaimniekošanu, jo, sakārtojot zemes īpašuma tiesības, būtu iespēja sekmīgāk apgūt Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Tāpat ministrija strādā pie jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumprojekta, ko plānots pabeigt līdz šī gada beigām, un zemes pārvaldības tiesiskā regulējuma izstrādes.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt