Juridiskā komisija iepazīstas ar prokuratūras materiāli tehnisko stāvokli

(26.10.2010.)

Prokuratūras materiāli tehniskais nodrošinājums pēdējo gadu laikā ir būtiski pasliktinājies, otrdien, 26.oktobrī, tiekoties ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru noskaidroja Saeimas Juridiskā komisija.

Kā deputātus informēja ģenerālprokurors, prokuratūras iestādēm nākas gan iztikt ar savu laiku nokalpojušu datortehniku un autotransportu, gan arī strādāt nepiemērotās telpās, dažas no kurām ir teju avārijas stāvoklī. „Prokuratūras materiāli tehniskais stāvoklis ir bēdīgs. Šobrīd materiāli tehniskās attīstības līmenī jau soļojam atpakaļ uz pagājušā gadsimta beigām,” atzina Ē.Kalnmeiers.

Deputāti noskaidroja, ka vienas no lielākajām problēmām sagādā prokuratūras rīcībā esošais novecojušais autoparks un datortehnika. Piemēram, novembrī prokuratūras jaunākie auto būs 2001.gadā ražotie Audi A4, kuriem arī jau ir ļoti liels nobraukums. Turklāt kopējais automašīnu skaits nav pietiekams, lai ar autotransportu nodrošinātu visas rajonu prokuratūras.

Tāpat novecojuši ir arī prokuratūras rīcībā esošie datori, no kuriem daži ražoti pat 2004.gadā. Runājot par nesen plaši izskanējušo gadījumu, kad novecojušā datora tehnisko problēmu dēļ pazuda kādas krimināllietas materiāli, Ē.Kalnmeiers norādīja, ka tas nenodarīja būtisku ļaunumu šīs krimināllietas izmeklēšanai, jo elektroniski pazudušie materiāli bija saglabāti papīra formātā un vēlāk tikuši ieskanēti.

Tomēr Ģenerālprokuratūras ēkā nav tehnisku iespēju visus krimināllietu materiālus glabāt uz servera, un tie atrodas tikai uz katra datora cietā diska, atzina Ē.Kalnmeiers. Uz servera iespējams saglabāt tikai grāmatvedības un paša ģenerālprokurora dokumentus. Turklāt telpa, kurā atrodas serveris lietus laikā regulāri applūst, materiāli tehnisko stāvokli raksturoja ģenerālprokurors.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt