Aicina Baltijas valstis īstenot kopprojektus veselības jomā

(22.10.2010.)

Baltijas valstīm vairākās veselības aprūpes jomās nepieciešama lielāka integrācija, īstenojot konkrētus pārrobežu kopprojektus, piektdien, 22.oktobrī, Baltijas Asamblejas (BA) sesijā uzsvēra BA Sociālo lietu komitejas priekšsēdētāja Silva Bendrāte.

Resursu apvienošana veselības aprūpes jomā pozitīvi ietekmēs augstas kvalitātes un izmaksu ziņā efektīvas veselības aprūpes sistēmas veidošanu Baltijas reģionā, norādīja S.Bendrāte. Viņa minēja vairākus konkrētus virzienus, kuros iespējama Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sadarbība veselības aizsardzības jomā. 

Piemēram, BA Sociālo lietu komitejas organizētajās diskusijās plaši debatēts par efektīvākas orgānu transplantācijas sistēmas izveidi. Tāpat apspriesta kopīgu specializēto medicīnas centru ideja, vienotu valsts kompensējamo medikamentu un medicīnas aprīkojuma iepirkumu organizēšana un pirmās palīdzības pakalpojumu nodrošināšana robežpilsētās, kā arī neauglības problēmu risināšana un kopīgas spermas bankas izveide. 

Šādu sadarbības projektu īstenošana būs laikietilpīgs process, tāpēc iesākumā nepieciešams izstrādāt rīcības plānu, atzina S.Bendrāte. Viņa pauda gandarījumu par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjerministru pieņemto lēmumu nodibināt Baltijas Ministru padomes sevišķu uzdevumu darba grupu, kas strādās ar sociālajiem un veselības aprūpes jautājumiem. Šī darba grupa vakar ir sanākusi uz savu pirmo darba sēdi, vienojusies par turpmāko sadarbības grafiku un uzdevumiem.

„Esam piedāvājuši šīs darba grupas sastāvā iekļaut arī pārstāvjus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālo parlamentu attiecīgajām komisijām. Parlamentāriešu iesaistīšana šīs darba grupas sastāvā sekmētu vispusīgāku un dziļāku risināmo jautājumu apskati un ideju apmaiņu,” teica S.Bendrāte.

Par Baltijas kopprojektiem veselības jomā šodien BA sesijā runāja arī Latvijas veselības ministrs Didzis Gavars, Lietuvas veselības ministra vietniece Nora Ribokiene (Nora Ribokienė) un Igaunijas Sociālo lietu ministrijas ģenerālsekretāra vietniece Ivi Normeta (Ivi Normet).

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm. Baltijas Asambleja pauž kopīgu nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. Baltijas Asambleju veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā