Saeima Agru Vāgneri atzīst par Latvijas pilsoni

(21.10.2010.)

Saeima ceturtdien, 21.oktobrī, atzina Agru Vāgneri par Latvijas pilsoni. Pilsonības likuma izpildes komisija atzinīgi novērtējusi A.Vāgneres paveikto Latvijas atpazīstamības vairošanā, latviskās vides saglabāšanā un latviešu diasporas stiprināšanā.

Agra Vāgnere 1989.gadā izceļoja uz Kanādu un tur aktīvi iesaistījās trimdas latviešu sabiedriskajā dzīvē. A.Vāgnere veidojusi latviešu valodas apguves mācību programmas, un patlaban strādā par pasniedzēju Toronto skolā.

A.Vāgnere atzīst, ka savas nezināšanas un apstākļu sakritības dēļ nav laicīgi reģistrējusies kā Latvijas pilsone. 1995.gada vasarā viesojoties Latvijā, vērsās Pilsonības un imigrācijas departamentā ar lūgumu reģistrēt viņu kā Latvijas pilsoni, bet, tā kā jau bija kļuvusi par Kanādas pilsoni, tika saņemts atteikums.

A.Vāgnere darbojas Latviešu nacionālajā apvienībā Kanādā un Pasaules brīvo latviešu apvienībā, kur koordinējusi visas latviešu diasporas skolu darbību un veicinājusi to sadarbību ar Izglītības un zinātnes ministriju. Šobrīd viņa Kanādā palīdz jauniebraucējiem no Latvijas nezaudēt saikni ar dzimteni un iedzīvoties vietējā latviešu sabiedrībā. A.Vāgnere arī iesaistījusies ģimeņu nometņu 3x3 kustībā, Kanādas Daugavas vanadžu darbībā.

Par savu darbību, atbalstot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsniekus viņu apmācību laikā Kanādā, saņēmusi bruņoto spēku komandiera Jura Maklakova atzinības rakstu. Novērtējot viņas nopelnus Latvijas interešu pārstāvēšanā Kanādā, 2009.gadā A.Vāgnere saņēmusi Latvijas ārlietu ministra atzinību par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas Republikas stiprināšanā.

A.Vāgnere ar savu sabiedrisko darbību ir pierādījusi uzticību Latvijai, arī turpmāko darbību cieši saista ar kalpošanu Latvijai un tās interesēm. Atbalstu pretendentes vēlmei iegūt Latvijas pilsonību paudusi iekšlietu ministre Linda Mūrniece un Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdētājs Mārtiņš Sausiņš, kuri apliecina A.Vāgneres kalpošanu dzimtenes interesēm, cieņu pret latviešu valodu, vēsturi un tradīcijām, kā arī atbalstu latviešiem svešumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā