Saeimas deputāti apmeklēs atjaunoto Kalnciema ielas kvartālu

(19.10.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 20.oktobrī, dosies izbraukuma sēdē uz Kalnciema ielas kvartālu, kur ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāju Juri Dambi diskutēs par iespējām uzlabot kultūras pieminekļu stāvokli. Spriežot par kultūras pieminekļu sociālekonomisko nozīmi, deputāti apskatīs Kalnciema ielas kvartālu kā veiksmīgu privātās iniciatīvas piemēru.

„Šobrīd komisijas darba kārtībā ir likums par kultūras pieminekļu aizsardzību, un tajā plānots izdarīt grozījumus, kas vērsti pret negodprātīgu īpašnieku rīcību, pieminekļus aizlaižot postā. Taču Kalnciema ielas kvartāla īpašnieku brāļu Dambergu padarītais ir laba ilustrācija tam, ko var izdarīt ar vecām ēkām,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

„Kalnciema ielas kvartāla atdzimšana šo Pārdaugavas rajonu padarījusi par rīdziniekiem un Latvijas viesiem patīkamu vidi, kas pilsētu bagātina ar izstādēm, tirdziņiem un restorāniem,” pauž J.Strazdiņš.

„Komisija iecerējusi pastiprināt īpašnieku atbildību par nolaidīgu attieksmi pret kultūras pieminekļiem,” uzsver komisijas priekšsēdētājs. „Dažkārt īpašnieki pieminekļus apzināti noved līdz iznīcībai, tos nodedzinot vai atverot durvis bezpajumtniekiem un huligāniem. Visneaizsargātākās ir tieši koka celtnes. Šo pieminekļu izcilā vērtība atzīta arī starptautiski, jo, Rīgas vēsturisko centru iekļaujot UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, novērtēta arī koka arhitektūras šedevru nozīme.”

Strādājot ar grozījumiem likumā „Par kultūras pieminekļu aizsardzību”, tiek vērtēts arī priekšlikums īpašniekiem atņemt sliktā stāvoklī novestus pieminekļus, jo pāris tādu precedentu varētu uzlabot vispārējo situāciju pieminekļu apsaimniekošanā.

Saeimas komisijas izbraukuma sēde Kalnciema ielas kvartālā notiks trešdien, 20.oktobrī, plkst.10.00 Kalnciema ielā 35, Rīgā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta