Nākamnedēļ Rīgā notiks Baltijas Asamblejas sesija

(13.10.2010.)

21. un 22.oktobrī Saeimā norisināsies Baltijas Asamblejas (BA) 29.sesija, kuras ietvaros trīs valstu parlamentārieši spriedīs par kopīgiem veselības aprūpes projektiem un diskutēs par sabiedrības drošības izaicinājumiem. Sesijas ietvaros tiks apbalvoti BA balvas literatūrā, mākslā un zinātnē laureāti, kā arī par nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā tiks pasniegtas BA medaļas.

BA sesija norisināsies Saeimas ēkās, un 22.oktobrī Saeimas sēžu zālē to atklās Baltijas Asamblejas prezidente Ērika Zommere, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja Ene Ergma (Ene Ergma) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Irena Degutiene (Irena Degutienė).

„Baltijas Asamblejas prioritātes šogad bija ekonomikas stabilizēšana, konkurētspējas atjaunošana, kopīgi veselības aprūpes projekti un sabiedrības drošība,” skaidro BA prezidente Ē.Zommere. Viņa uzsver, ka „šie mērķi ir sasniedzami, apvienojot resursus un īstenojot starp visām trim Baltijas valstīm koordinētu politiku”.

„Šajā sesijā parlamentu un izpildvaru pārstāvji kopā ar ekspertiem lielu uzmanību pievērsīs iespējām veidot visām Baltijas valstīm kopīgus veselības nozares projektus. Runa ir gan par vienotiem medikamentu iepirkumiem, gan kopīgu specializēto medicīnas centru veidošanu Baltijas reģionā, kuru īstenošana atsevišķi katrai valstij būtu pārāk dārga,” norāda BA prezidente.

Tāpat parlamentārieši diskutēs par drošības un dzīves kvalitātes izaicinājumiem, ar kuriem sabiedrība saskaras 21.gadsimtā. Par šo tēmu runās Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs Roberts Ķīlis un Tartu universitātes profesore Marju Lauristina (Marju Lauristin). Diskusijā piedalīsies arī žurnāla „The Economist” redaktors Edvards Lūkass (Edward Lucas), kurš specializējas Centrālās un Austrumeiropas reģionu politikā.

Tradicionāli sesijas ietvaros notiks BA balvas laureātu - Baltijas valstu zinātnieku, literātu un mākslinieku - apbalvošana. Šogad BA balvu zinātnē saņems Jānis Stradiņš. Balva literatūrā piešķirta dzejniecei un rakstniecei no Igaunijas Enei Mihkelsonei (Ene Mihkelson), savukārt balvu mākslā saņems lietuviešu mākslinieks un tēlnieks Antanas Žukausks (Antanas Žukauskas).

Nākampiektdien Rīgā Saeimas namā BA ietvaros tiek sasaukta arī Baltijas Padomes 16.sesija, kurā par politiskās un ekonomiskās sadarbības stiprināšanu klātesošos uzrunās BA prezidente un triju Baltijas valstu ārlietu ministri.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā tiek risināti Baltijas Asamblejas dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde