Juridiskā komisija: no nākamā gada netiks īstenots privātās apsūdzības process

(12.10.2010.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 12.oktobrī, pirms trešā lasījuma pauda atbalstu grozījumiem Kriminālprocesa likumā, ar kuriem paredzēts atteikties no privātās apsūdzības kriminālprocesā.

No nākamā gada plānots atteikties no kriminālapsūdzības uzturēšanas privātā kārtā, kad nenotiek pirmstiesas process un apsūdzību uztur pats cietušais. Nākotnē apsūdzības tiks uzturētas vienīgi publiskā procesā.

Kriminālprocess, kurā apsūdzību uztur pats cietušais, sevi nav attaisnojis, tieši pretēji - praksē tas rada daudz problēmu un nostāda apsūdzības uzturētāju nevienlīdzīgā situācijā. Tādēļ turpmāk apsūdzību visās krimināllietās valsts vārdā uzturēs prokurors, nodrošinot visiem cietušajiem vienlīdzīgas iespējas, norāda komisijā.

Privātās apsūdzības procesu saskaņā ar spēkā esošo likumu izmanto gadījumos, kad celta neslava, kā arī nodarīts tīšs viegls miesas bojājums (izņemot ar vardarbību ģimenē saistītos gadījumos). Praksē tas radījis vairākas problēmas, tostarp saistībā ar miesas bojājumu nodarīšanu, jo bieži nav iespējams nošķirt, vai pārkāpums traktējams kā vardarbība ģimenē. Nereti par vardarbību ģimenē publiskās apsūdzības process tiek atteikts, pamatojot, ka par to veicams privātās apsūdzības process.

Privātās apsūdzības procesā apsūdzību uztur pats cietušais, tajā nenotiek pirmstiesas process un nevar iesaistīties prokurors, tādēļ cietušajam netiek garantēta pilnvērtīga tiesiskā aizsardzība, norāda likumprojekta autori.

Turklāt privātās apsūdzības procesu var uzsākt tikai tad, ja cietušais tiesā iesniedz sūdzību par konkrētu personu, kas izdarījusi noziegumu. Ja potenciālais apsūdzētais nav zināms vai privātpersonai to nav iespējams noskaidrot, cietušajam faktiski ir liegta iespēja aizstāvēt savas tiesības.

Saskaņā ar piedāvātajiem grozījumiem no 2011.gada 1.janvāra privātās apsūdzības process vairs netiks īstenots, un cietušās personas savas intereses varēs aizstāvēt publiskās apsūdzības ceļā. Lai uzsāktu kriminālprocesu, būs nepieciešams cietušās personas pieteikums.

Likumprojekta autori norāda, ka tādējādi tiks nodrošināta efektīvāka cietušo personu tiesību realizācija un aizsardzība.

Grozījumi Kriminālprocesa likumā trešajā lasījumā vēl jāizskata Saeimā.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā