Saeimas Tautsaimniecības komisija aicina rast līdzekļus infekcijas skartajai cūkaudzētavai

(30.09.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti ceturtdien, 30.septembrī, pārrunājot situāciju brucelozes slimības skartajā šķirnes cūku audzētavā, nolēma aicināt valdību rast līdzekļus slimības ierobežošanai un uzņēmuma darbības atjaunošanai.

„Viena no Latvijas labākajām šķirnes cūku audzētavām ir nonākusi neparedzētā un smagā situācijā. Lai ātri ierobežotu slimības izplatību un nezaudētu Talsu novadam būtisko uzņēmumu, valdībai būtu jāatvēl līdzekļi no neparedzētiem gadījumiem,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Komisijas deputāti ar Zemkopības ministrijas pārstāvjiem vienojās, ka dienas laikā tiks sagatavots detalizēts izmaksu aprēķins, lai jau nākamās nedēļas sākumā to varētu iesniegt Ministru kabinetā. Deputāts Dzintars Zaķis (JL) apliecināja, ka šo jautājumu pārrunās ar valdību veidojošajām partijām un aizstāvēs naudas piešķiršanu.

„Termiski apstrādāta šī gaļa nav bīstama, un vajadzētu rast veidu, kā to lietderīgi izmantot, nevis laist postā,” pauda deputāts Māris Ārbergs (TP).

Uzņēmuma „Avoti M” pārstāves pauda neizpratni par to, kā šī infekcijas slimība nonākusi cūkaudzētavā, jo dzīvnieki nav ievesti, taču problēmas parādījušās laikā, kad fermā uzsākta dzīvnieku mākslīgā apaugļošana. Komisija norādīja, ka ir ārkārtīgi būtiski atrast slimības cēloni, lai līdzīgā situācijā nenonāktu citas fermas.

Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga skaidroja, ka, likvidējot esošo ganāmpulku un dezinficējot teritoriju, darbību varētu atsākt kaut nākamajā dienā. Taču uzņēmuma pārstāves apliecināja, ka tam nav pieejami tik lieli finanšu līdzekļi.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt