Saeima atbalsta maksātnespējas procedūru atvieglošanu

(30.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 30.septembrī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz uzlabot maksātnespējas procedūras, mazināt tiesu noslodzi un paātrināt vispārējo lietu izskatīšanu tiesās. Civilprocesa normas saskaņotas ar Saeimā jau pieņemto jauno Maksātnespējas likumu, kas stāsies spēkā 1.novembrī.

Likumprojekts paredz virkni normu, kas atvieglos maksātnespējas procesu. Ar likuma grozījumiem tiks izskaustas liekas un neefektīvas procedūras, kā arī precizēta izsoļu norises kārtība. Tiesiskās aizsardzības procesa lietas paredzēts skatīt saīsinātā termiņā uz iesniegto dokumentu pamata, nerīkojot tiesas sēdi.

Turpmāk paredzēts diferencēt valsts nodevas apmēru par maksātnespējas procesa pieteikumu. Ja to iesniegs pats parādnieks, nodevas apmērs būs 50 lati, bet, ja iesniedzējs būs kreditors, tad nodeva būs 250 lati. Šāds atšķirīgs nodevas apmērs noteikts, lai mazinātu iespēju izmantot maksātnespējas procesu kā parādu piedziņas mehānismu. Kreditori, lai piespiestu parādnieku izpildīt savas saistības, nereti izmanto maksātnespējas procesu, nevis parādu piedziņu, kas ir dārgāks un laikietilpīgāks, norāda likumprojekta autori. Savukārt parādniekam nodeva noteikta zemāka, ņemot vērā, ka viņam bieži vien pietrūkst līdzekļu, lai nodrošinātu ar maksātnespējas procesu saistīto pasākumu veikšanu.

Patlaban nodevas apmērs neatkarīgi no iesniedzēja ir 100 lati. 

Padarot maksātnespējas procesu pieejamāku un raitāku, faktiski maksātnespējīgie uzņēmumi tiks izslēgti no aprites, mazinot uzņēmējiem risku, ka darījumu partneris nevarēs pildīt savas saistības. Tas palīdzēs stabilizēt un uzlabot uzņēmējdarbības vidi, norāda likumprojekta autori.

Savukārt fiziskajām personām jaunais regulējums ļaus atbrīvoties no neizpildāmām parādu saistībām un nodrošinās otru iespēju sākt atbildīgu un maksātspējīgu dzīvi, prognozē likumprojekta autori.  

Padarot tiesiskās aizsardzības procesu efektīvāku un elastīgāku, tas būs vieglāk piemērojams, tādējādi sekmējot parādnieku maksātspējas atjaunošanos.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt