Saeima groza likumu par aviāciju

(30.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 30.septembrī, kā steidzamus pieņēma grozījumus likumā „Par aviāciju”, precizējot aviācijas negadījumu izmeklēšanas kārtību.

Izmeklēšanu tāpat kā līdz šim veiks Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs, taču turpmāk nepieciešamības gadījumā to varēs deleģēt arī citas valsts izmeklēšanas institūcijai. Birojs būs atbildīgs par pierādījumu uzraudzību un aizsardzību. Ja pierādījumi, piemēram, lidmašīnas atlūzas, ieraksti, izmeklēšanas nolūkos vairs nebūs nepieciešami, tie tiks nodoti īpašniekam. Tāpat likumā noteiktas lidmašīnas īpašnieku un ražotāju tiesības iesaistīties izmeklēšanas procesā.

Grozījumi nosaka, ka Civilās aviācijas aģentūra turpmāk tiks finansēta no līdzekļiem, kas iegūti kā samaksa par sniegtajiem publiskajiem pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem, dāvinājumiem, ziedojumiem, kā arī ārvalstu finanšu palīdzības.

Tāpat likuma izmaiņas precizē, ka valstij ir pirmpirkuma tiesības, ja īpašnieks atsavina nekustamo īpašumu, kas atrodas valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka teritorijā vai teritorijā, kas nepieciešama lidostas turpmākajai attīstībai.

Grozījumi likumā „Par aviāciju” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā