Saeimas deputāti pauž atbalstu latviešu valodas apguvei Čehijas universitātēs

(28.09.2010.)

Valsts budžetā jāparedz atbalsts latviešu valodas un kultūras apgūšanai Čehijas universitātēs. To otrdien, 28.septembrī, pārrunājot Latvijas un Čehijas sadarbību izglītības jomā, uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

„Latviju un Čehiju vieno senas kultūras saknes, un iespējas apgūt šīs valodas tikai bagātina abu tautu sadarbību,” atzina komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. Deputāte Inguna Rībena (JL) uzsvēra, ka pazīstamais vēsturnieks Johans Kristofs Broce, kurš zīmējis 18.gadsimta Latvijas lauku un pilsētu skatus, atstājot būtisku liecību par tā laika dzīvi, ir čehu izcelsmes. Savukārt Pauls Putniņš (ZZS) akcentēja hernhūtiešu kustības nozīmi latviešu izglītošanā.

Šobrīd latviešu valodas un kultūras studiju priekšmetus var apgūt Prāgas Kārļa universitātē un Brno Masarika universitātē, kur to kopumā izvēlējušies 110 studenti. Sadarbība ar Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī Latviešu valodas aģentūru ir veiksmīga, un pašreizējo lektoru finansējumam tiek atvēlēti 17 tūkstoši latu, skaidroja Prāgas Kārļa universitātes Filozofijas fakultātes Baltistikas programmas vadītājs Pāvels Štolls.

Atvēlot papildu trīs tūkstošus latu, būtu iespējams nodrošināt vēl vienu lektoru, un tas uzlabotu valodas apguvi, jo īpaši Brno universitātē, teica P.Štolls. Visi komisijas deputāti pauda pārliecību, ka šī salīdzinoši niecīgā summa ir jārod.

Šodienas komisijas sēdē deputāti noskaidroja, ka Čehijā latviešu valodu un kultūru iespējams apgūt no bakalaura līdz pat doktorantūras studiju līmenim. Programmas absolventi publicē latviešu valodas tulkojumus, strādā vēstniecībā un dažādu projektu ietvaros attīsta starpvalstu sadarbību. Patlaban viens no doktorantiem gatavo latviešu-čehu valodas vārdnīcu, uzzināja deputāti.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt