Saeimas komisija: ieroču atļaujas varētu izsniegt uz nenoteiktu laiku

(28.09.2010.)

Ieroču glabāšanas un nēsāšanas atļaujas turpmāk plānots izsniegt uz nenoteiktu laiku. To paredz, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā otrdien, 28.septembrī, izskatīšanai Saeimā 2.lasījumā atbalstītie grozījumi Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā.

Saeimas komisija lēma atbalstīt deputāta Igora Aleksandrova (JL) ierosinājumu ieroču glabāšanas, nēsāšanas un kolekcijas atļaujas izsniegt uz nenoteiktu laiku, nevis kā līdz šim - uz laiku no viena līdz pieciem gadiem.

Deputāti atzina, ka ar šādiem grozījumiem būtiski tiktu mazināts birokrātiskais slogs, ar kādu patlaban saskaras mednieki. „Valstī ir vairāk nekā 25 tūkstoši mednieku, kuriem saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu ik pēc pieciem gadiem no jauna jāiet cauri visai birokrātiskajai procedūrai - jāiziet ārstu pārbaudes, jāatjauno ieroču atļauja,” teica deputāts Vilnis Edvīns Bresis (ZZS). Viņš pauda viedokli, ka mednieku kolektīvos notiek regulāras iekšējās pārbaudes. Iespējams, šādu mednieku iekšējā paškontrole būtu vēl jāpastiprina, tomēr no regulāras ieroču atļaujas atjaunošanas gan būtu jāatsakās, sacīja V.E.Bresis.

Saeimas komisija arī atbalstīja tās priekšsēdētāja Jura Dalbiņa ierosinājumu noteikt, ka turpmāk uz B un C kategorijas vītņstobra pusautomātiskajiem un atkārtotas darbības šaujamieročiem netiek attiecināta prasība reizi piecos gados Valsts policijā veikt obligāto kontrolšāvienu. Tā dēvēto ieroča obligāto „atšaušanu” ik pēc pieciem gadiem turpmāk būtu jāveic tikai A kategorijas automātiskajiem ieročiem. 

Par šiem komisijas atbalstītajiem Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma grozījumiem 2. un 3.lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī