Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pasniegs piemiņas zīmes barikāžu dalībniekiem Ziemeļkurzemē

(28.09.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze trešdien, 29.septembrī, Latvijas neatkarības aizstāvjiem vai viņu tuviniekiem Ziemeļkurzemē pasniegs 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.

Pasākumā Valdgalē apbalvojumus saņems 58 barikāžu dalībnieki no Dundagas, Lubes un Valdgales pagastiem, bet apbalvošanā Laidzes pagastā ? 52 Laidzes un Vandzenes pagastu iedzīvotāji. Savukārt apbalvošanas pasākumā Talsos barikāžu piemiņas zīmi saņems 154 Abavas, Balgales, Dundagas, Ģibuļu, Laucienes, Lībagu, Mērsraga, Rojas un Strazdes pagastu, kā arī Sabiles, Stendes un Talsu iedzīvotāji.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies arī 1991.gada barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais.

Apbalvojumu piešķir piemiņas zīmes valde, kuru vada Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un viņa aicināti četri valdes locekļi - 1991.gada barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais, rakstniece un žurnāliste Marina Kosteņecka, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis un Saeimas Kancelejas direktors Māris Steins.

1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme ir Latvijas Republikas valsts apbalvojums, kas izveidots, lai godinātu aktīvos Latvijas neatkarības aizstāvjus par 1991.gada janvārī un augustā parādīto drošsirdību, pašaizliedzību un iniciatīvu, par ieguldījumu organizatoriskajā un apgādes darbā, kā arī tām personām, kuras morāli un materiāli atbalstīja barikāžu dalībniekus.

Pirmā piemiņas zīme pasniegta 1996.gada 20.janvārī, un līdz šim apbalvoti vairāk nekā 27 tūkstoši barikāžu dalībnieku.

Piemiņas zīmei 1999.gadā ar īpašu likumu piešķirts valsts apbalvojuma statuss.

Svinīgais pasākums Valdgalē trešdien, 29.septembrī, notiks Valdgales tautas namā pulksten 15.30, bet apbalvošana Laidzes pagastā - Laidzes brīvā laika pavadīšanas centrā pulksten 17.00.

Savukārt apbalvošanas pasākums Talsos trešdien, 29.septembrī, notiks Talsu tautas namā, Lielajā ielā 19/21, pulksten 18.30.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt