Saeima pieņem grozījumus Farmācijas likumā

(09.08.2010.)

Saeima pirmdien, 9.augustā, otrajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Farmācijas likumā, paredzot jaunu aptieku īpašumtiesību regulējumu un paplašinot to personu loku, kas var izveidot aptieku. 

„Līdz ar jaunā likuma pieņemšanu farmācijas tirgus faktiski kļūs liberālāks, jo esam atteikušies no prasības, ka no 2011.gada aptiekas var piederēt vienīgi farmaceitam vai pašvaldībai. Taču, ja aptieka pieder komersantam, esam ieviesuši prasību, lai uzņēmumā sava teikšana būtu ar arī farmaceitiem. Likums sper soli pretim arī dauzām lauku aptiekām, kuras patlaban vada farmaceita asistenti, ļaujot tām strādāt līdz brīdim, kamēr tuvumā tiek izveidota aptieka, kas iedzīvotājiem piedāvā kvalitatīvāku farmaceitisko aprūpi,” uzsver par likuma virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Jaunā likuma redakcija paredz, ka aptieku izveido farmaceita prakses vai kopprakses, vai arī kapitālsabiedrības veidā. Par farmaceitiskās aprūpes veikšanu pašvaldībai vai citai personai, kas nav farmaceits, tai piederošajā aptiekā jāslēdz darba līgums ar sertificētu farmaceitu. Aptieka kapitālsabiedrības veidā drīkstēs darboties, ja vismaz 50 procenti kapitāla daļu (akciju) pieder farmaceitam vai puse no kapitālsabiedrības valdes locekļiem ir sertificēti farmaceiti.

Likuma grozījumi paredz iespēju lauku reģionos aptieku vadīt arī farmaceita asistentam. Tā nosaka, ka farmaceita asistentam aptieka var piederēt un viņš to var vadīt vietās, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 un piecu kilometru rādiusā nav citas farmaceita vadītas aptiekas vai aptiekas filiāles. Lai vadītu aptieku, farmaceita asistentam būs jābūt vismaz piecu gadu nepārtrauktai farmaceita asistenta darba pieredzei aptiekā.

Ja farmaceita asistenta aptiekas darbības teritorijā tiek atvērta farmaceita vadīta aptieka, farmaceita asistenta aptiekas darbībai licence turpmāk netiks izsniegta.

Šāds izņēmuma gadījums likumā iestrādāts, lai nebūtu jāslēdz vairākas lauku aptiekas, kuras patlaban ilgstoši strādā farmaceita asistenta vadībā.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā