Saeima atbalsta mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanu

(09.08.2010.)

Saeima pirmdien, 9.augustā, ārkārtas sesijā galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēma likumu „Par mikrouzņēmumu nodokli”, kas no šī gada 1.septembra paredz iespēju gan jaundibinātajiem, gan jau esošajiem mazajiem uzņēmumiem iegūt mikrouzņēmuma statusu un reģistrēties kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem.  Likums nosaka, ka nodoklis būs deviņu procentu apmērā no mikrouzņēmuma apgrozījuma. Veikti arī grozījumi četros likumos, kas saistīti ar jauno nodokli.

„Salīdzinoši zemā mikrouzņēmumu nodokļa ieviešana samazinās administratīvo slogu mazajiem uzņēmējiem, jo vienā nodoklī vienlaikus būs ietverti līdzšinējie četri atsevišķi maksājumi - valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodoklis un uzņēmējdarbības riska valsts nodeva par mikrouzņēmuma darbiniekiem, kā arī uzņēmumu ienākuma nodoklis un mikrouzņēmuma īpašnieka iedzīvotāju ienākuma nodoklis,” uzsver Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš. 

Likums nosaka, ka mikrouzņēmuma statusu varēs iegūt individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, saimnieciskās darbības veicējs vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuru apgrozījums gadā nepārsniedz 70 tūkstošus latu un kuri nodarbina ne vairāk kā piecus darbiniekus.

Mikrouzņēmums varēs reģistrēties kā jaunā nodokļa maksātājs, ja uzņēmums rakstveidā būs vienojies ar visiem uzņēmuma darbiniekiem par mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanu. Šāda uzņēmuma darbinieks būs sociāli apdrošināms, sākot ar dienu, kad iegūts darbinieka statuss. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas darbiniekiem būs atkarīgas no mikrouzņēmuma apgrozījuma, un tās aprēķinās proporcionāli mikrouzņēmuma darbinieku skaitam un viņu faktiskajiem ienākumiem.

Jaunais likums arī paredz iespēju darbiniekiem pašiem veikt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas no saviem līdzekļiem valsts pensiju apdrošināšanai, maternitātes, slimības un invaliditātes apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai un darba negadījumu apdrošināšanai. Kārtību, kādā mikrouzņēmumu darbinieki pievienosies brīvprātīgajai sociālajai apdrošināšanai, iemaksu veikšanas kārtību un iemaksu likmes noteiks Ministru kabinets.

Lai izvērtētu jaunā nodokļa likuma praktisko īstenošanu, it īpaši likuma piemērošanu attiecībā uz valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām un sociālās apdrošināšanas pakalpojumu pieejamību mikrouzņēmumu darbiniekiem, Ministru kabinetam līdz 2011.gada 1.oktobrim Saeimā būs jāiesniedz attiecīgs ziņojums.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt