Saeimā viesojas Izraēlas ārlietu ministrs (foto)

(05.07.2010.)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone pirmdien, 5.jūlijā, ar Izraēlas ārlietu ministru Avigdoru Libermanu (Avigdor Liberman) pārrunāja situāciju Tuvo Austrumu miera procesā, kā arī iespējas stiprināt Latvijas un Izraēlas ekonomisko sadarbību.

„Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts ir gatava sniegt savu ieguldījumu Tuvo Austrumu konflikta mierīgā noregulējumā, kas būtu izdevīgs gan Izraēlai, gan palestīniešiem un respektētu abu pušu rūpes par drošību un valstiskumu,” sveicot ārlietu ministru Saeimā, uzsvēra K.Pētersone.

K.Pētersone akcentēja vizītes vēsturisko nozīmi, jo šī ir pirmā reize, kad Latviju apmeklē Izraēlas ārlietu ministrs. „Kopš Izraēlas vēstniecības atvēršanas Rīgā 1992.gadā mūsu attiecības veidojušās ļoti dinamiski,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas un Izraēlas attiecības raksturojot kā labas un konstruktīvas.

Arī ārlietu ministrs uzsvēra abu valstu attiecību pozitīvo dinamiku. „Mūsu politiskās attiecības veidojušās ļoti ciešas un es tajās neredzu nekādus būtiskus problēmjautājumus,” teica A.Libermans. Viņš atzina, ka ne mazāk aktīvi veidojas arī cilvēciskie kontakti starp abu valstu iedzīvotājiem, ko sekmē tiešie avioreisi un apmaiņa tūrisma jomā.

Sarunas gaitā puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Izraēlas lieliskās politiskās attiecības ir labs pamats daudz ciešākas ekonomiskās sadarbības veidošanai nākotnē.  

Pārrunājot situāciju Tuvajos Austrumos, A.Libermans skaidroja Izraēlas pozīciju aktuālos šī reģiona politiskajos jautājumos. „Patlaban notiekošajā civilizāciju sadursmē Izraēla atrodas frontes priekšējās līnijās. Šī nav tikai Izraēlas cīņa par izdzīvošanu, tā ir nozīmīga arī visas Rietumu pasaules drošībai,” teica ārlietu ministrs, paužot bažas par islāma valstīs pieaugošo ekstrēmismu.

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš atzīmēja, ka Latvija atbalsta Tuvo Austrumu konflikta mierīgu noregulējumu. „Tuvo Austrumu miera procesā Latvija iestājas par divu valstu pieeju, kas ļautu izveidot neatkarīgu Palestīnas valsti, vienlaikus ņemot vērā arī Izraēlas rūpes par savu pilsoņu drošību,” teica A.Bērziņš.     

Tāpat ar Izraēlas ārlietu ministru šodien tikās Saeimas deputātu grupa sadarbībai ar Izraēlas parlamentu. Tikšanās laikā tika pārrunāta abu valstu divpusējā sadarbība, īpašu uzmanību veltot parlamentārajiem kontaktiem un ekonomisko kontaktu intensificēšanai.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624300005699
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/ivJ9C-o7Sk4
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt