Karina Pētersone ar Eiropas Komisijas pārstāvi pārrunā nacionālo parlamentu lomu ES lēmumu pieņemšanā (foto)

(29.06.2010.)

Eiropas Savienībā (ES) pieņemtie lēmumi vistiešākajā veidā ietekmē ikviena Latvijas iedzīvotāja dzīvi, tādēļ arī Saeimas darbs ar ES jautājumiem tiek organizēts tā, lai savlaicīgi un maksimāli efektīvi ietekmētu jauno ES tiesību aktu izstrādi. To otrdien, 29.jūnijā, tiekoties ar Eiropas Komisijas prezidenta biroja vadītāja vietnieku Fernandu Frutuzu di Melu (Fernando Frutuoso de Melo), uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone.

„Līdz ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai, Eiropas lietas no ārpolitikas kļuvušas par mūsu iekšpolitikas jautājumiem, kuri vistiešākajā veidā skar ikviena Latvijas iedzīvotāja ikdienu,” teica Saeimas priekšsēdētāja biedre. „Tāpēc Saeimas Eiropas lietu komisija un nozaru komisijas jau sākuma stadijā iesaistās Latvijas nacionālo pozīciju izstrādē par aktuālajiem Eiropas Savienības jautājumiem,” uzsvēra, K.Pētersone, kura ir arī Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedre.

Kā Latvijai īpaši svarīgu ES dienaskārtības jautājumu viņa akcentēja cīņu par ES lauksaimniecības tiešo maksājumu izlīdzināšanu. „Diemžēl Latvijas zemnieki saņem daudzkārt mazākus Eiropas Savienības tiešos maksājumus, nekā tā dēvēto veco dalībvalstu lauksaimnieki, kas būtiski mazina to konkurētspēju vienotajā Eiropas tirgū. Mēs ceram uz Eiropas Komisijas un citu dalībvalstu atbalstu šo vēsturiski izveidojušos lauksaimniecības maksājumu pārskatīšanai,” pauda K.Pētersone.

Savukārt Eiropas Komisijas prezidenta biroja vadītāja vietnieks sarunā augstu novērtēja ES dalībvalstu parlamentu lomu ES lēmumu pieņemšanas procesā. „Eiropas Komisija lielu uzmanību velta sadarbībai ar nacionālajiem parlamentiem, turklāt ne tikai Lisabonas līguma sniegtās subsidiaritātes pārbaudes kontekstā, bet par visplašāko jautājumu loku,” pauda Eiropas Komisijas pārstāvis, kura atbildības jomā ir kontaktu veidošana ar dalībvalstu parlamentiem. Viņš arī apliecināja Eiropas Komisijas ieinteresētību stiprināt atgriezenisko saiti ar dalībvalstu valdībām un parlamentiem.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624382675344/
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/yYwJ2fby1yM
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt