Saeima atbalsta partiju daļēju finansēšanu no valsts budžeta

(10.06.2010.)

Saeima ceturtdien, 10.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas no 2012.gada paredz partiju daļēju finansēšanu no valsts budžeta.

Grozījumi paredz, ka valsts finansējumu varēs piešķirt tām partijām, kuras iepriekšējās Saeimas vēlēšanās būs ieguvušas vairāk par diviem procentiem vēlētāju balsu. Par katru iegūto balsi partijas saņems 50 santīmus. Šāds maksājums būs pieejams uz ievēlētās Saeimas atlikušo pilnvaru laiku, šajā termiņā ieskaitot arī pēdējo kalendārā gada ceturksni, kurā attiecīgajai Saeimai pilnvaras beidzas. Saeimas ārkārtas vēlēšanu gadījumā budžeta finansējumu piešķirs uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku.

Par naudas piešķiršanu lems Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Valsts budžeta finansējums nebūs pieejams, ja partija būs sodīta par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu. Tāpat naudu nevarēs saņemt partija, kas gada pārskatā vai vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nebūs norādījusi darījumus, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas.

Piešķirto finansējumu partijas varēs izlietot telpu īrei, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba samaksai, zvērināta revidenta pakalpojumiem, priekšvēlēšanu aģitācijai un pasākumu organizēšanai iedzīvotājiem. Par finansējuma izlietojumu partijām būs jāatskaitās KNAB.

Gadījumā, kad partija valsts piešķirto finansējumu būs izlietojusi citiem mērķiem, KNAB priekšniekam būs pienākums uzdot attiecīgajai politiskajai organizācijai pretlikumīgi izlietotos valsts finanšu līdzekļus 30 dienu laikā ieskaitīt valsts budžetā. Pēc partijas lūguma KNAB šo termiņu varēs pagarināt, bet ne ilgāk par 90 dienām.

Izmaiņas likumā arī nosaka finansēšanas kārtību politisko partiju un to apvienību reorganizācijas, likvidācijas un izveides gadījumā.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas virzītie grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā arī paredz, ka partijām būs jāinformē KNAB par partijas biedra iestāšanās naudas un biedra naudas iemaksām, ja tās attiecīgajā kalendārajā gadā pārsniegs vienu minimālo mēnešalgu. Šī informācija būs jāpublicē KNAB mājaslapā internetā. To, kādas ziņas partijām būs jāsniedz un kā tās jāpublicē, noteiks Ministru kabinets.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā