Saeima atbalsta nodokļu sloga samazināšanu saimnieciskā darba veicējiem

(10.06.2010.)

Saeima ceturtdien, 10.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” un Gada pārskatu likumā, kas nosaka, ka individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kuru saimnieciskās darbības apgrozījums iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 000 latus, būs iespēja kļūt par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem un maksāt nodokli 15 procentu apmērā.

Izmaiņas likumos paredz, ka saimnieciskā darba veicēji varēs izvēlēties, vai reģistrēties kā uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem, kuriem piemēro nodokļa 15 procentu likmi, vai arī tāpat kā līdz šim maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli 26 procentu apmērā. Šo iespēju varēs izmantot arī zemnieki, kuri saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Uzņēmējiem, kuri pārreģistrēsies par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem, Valsts ieņēmumu dienestā būs jāiesniedz saimnieciskās darbības gada pārskats.

Grozījumi ļaus novērst situāciju, kad par vienādu saimnieciskās darbības veidu, piemēram, lauksaimniecības produktu ražošanu, patlaban tiek piemērotas būtiski atšķirīgas nodokļu likmes, norāda likumprojektu autori.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā