Vaira Paegle: drošība ir galvenā nacionālo interešu prioritāte

(01.06.2010.)

„Latvijai visaptveroša drošība bija, ir un vienmēr būs pati galvenā nacionālo interešu prioritāte,” otrdien, 1.jūnijā, uzrunājot diskusijas „NATO nākotne: Baltijas skatījums” dalībniekus, uzsvēra NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle.

„NATO savai militārajai un aizsardzības dimensijai ir pievienojusi arī plašu drošības dimensiju, šajā sesijā komiteju ziņojumi aptvēra visdažādākos tematus - sākot ar alianses solidaritāti un interesēm Tālajos Ziemeļos un beidzot ar ekonomisko krīzi Centrāleiropā un Austrumeiropā, kā arī jūras drošību,” atskatoties uz PA sesijas norisi, raksturoja V.Paegle. 

„Kaut arī liela sabiedrības daļa ir eiroskeptiski noskaņota, atbalsts dalībai NATO nekad nav mazinājies. Tādēļ mēs ar jauno stratēģisko koncepciju saistām cerību, ka kolektīvās aizsardzības garantijas, alianses vienotība un solidaritātes solījumi tiek atjaunoti ne tikai ar vārdiem, bet gan ar konkrētiem darbiem,” teica V.Paegle.

„Par drošības jautājumiem NATO ir jārunā vienā balsī un uz vienlīdzības pamata - ja viena NATO dalībvalsts nejūtas droši, tad ir apdraudēta arī visu pārējo dalībvalstu drošība,” akcentēja NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja. Viņa piebilda, ka „tikai tad, ja arī mēs paši pret savu drošību izturēsimies nopietni, pār mums paceltais NATO drošības lietussargs kļūs necaurlaidīgs”.

V.Paegle pauda gandarījumu, ka šīs diskusijas dalībnieki apspriedīs divus svarīgus jautājumus - jauno stratēģisko koncepciju un situāciju Afganistānā -, uz to raugoties no Baltijas valstu skatpunkta.

Publisko diskusiju „NATO nākotne: Baltijas skatījums” 1.jūnijā starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Latvijas Republikas Saeimu un Frīdriha Eberta fondu.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā