Saeima groza Administratīvo pārkāpumu kodeksu

(20.05.2010.)

Saeima ceturtdien, 20.maijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot iespēju fiziskām personām par kontrabandu piemērot bargākus sodus.

„Šis ir komplekss piedāvājums risināt pieaugošo kontrabandas problēmu, īpaši jau uz valsts austrumu robežas. Līdzšinējā sodu politika izrādījusies nepietiekami efektīva, tādēļ rosinām paaugstināt iespējamo naudas sodu un likumā paredzam iespēju konfiscēt ne tikai kontrabandas preces, bet arī automašīnas, kurās izveidoti slēpņi cigarešu un citu preču nelikumīgai ievešanai,” iepriekš norādīja par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece. „Situācijā, kad kontrabanda ir sistemātiska un labi plānota, ir nepieciešamas arī efektīvas sankcijas, lai šādu auto kontrabandai nevarētu izmantot vēlreiz.”

Likums paredz paaugstināt naudas soda maksimālo apmēru no 250 līdz 500 latiem, iespējamo zemāko naudas sodu atstājot nemainīgi 50 latu apmērā. Par nelikumīgu preču ievešanu vai izvešanu, tāpat kā līdz šim, paredzēta arī šo preču konfiskācija.

Jaunā kodeksa redakcija paredz iespēju konfiscēt arī transportlīdzekli, kas speciāli pielāgots kontrabandas preču pārvadāšanai.

Juridiskās komisijas sagatavotie Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumi ievieš administratīvo atbildību par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai noteiktās kārtības neievērošanu, kā arī precizē atbildību par prasību pārkāpšanu, strādājot ar ķīmiskām vielām.

Piektdien, 29.martā