Saeimas apakškomisija uzdod sakārtot tiesu psiholoģisko ekspertīžu kārtību

(18.05.2010.)

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti otrdien, 18.maijā, uzdeva atbildīgajām amatpersonām sakārtot tiesu ekspertīžu jautājumu, lai novērstu absurdo situāciju, kad no vardarbības cietušajiem bērniem rindā uz ekspertīzi jāstāv pat gads.

„Situācija ar tiesu psiholoģiskajām ekspertīzēm ir absurda. Valsts apmaksā tikai psihiatriskās ekspertīzes, taču psiholoģiskajām un kompleksajām tiesu ekspertīzēm, kas var būtiski ietekmēt izmeklēšanas gaitu, valsts budžeta līdzekļi netiek paredzēti. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs tās apmaksā no saviem līdzekļiem, un cietušajām personām rindā uz ekspertīzi jāgaida nepiedodami ilgs laiks,” norāda Bērnu apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

„Pagājušajā nedēļā saņēmām satraucošu informāciju, ka bērnam, kas cietis no seksuālās vardarbības, nepieciešams veikt tiesu psiholoģisko ekspertīzi, taču tā ir nozīmēta tikai nākamā gada martā. Šodien, tiekoties ar atbildīgo ministriju amatpersonām un nozares pārstāvjiem, panācām vienošanos, ka jau tuvākajā laikā šis jautājums tiks sakārtos,” pauž J.Dukšinskis.

„Tas, kas patlaban notiek, ir bērnu tiesību pārkāpums, un mums jādara viss iespējamais, lai šo situāciju mainītu,” norādīja apakškomisijas sekretārs Andris Bērziņš.

Kā noskaidroja deputāti, patlaban Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir vienīgā iestāde, kas veic šīs speciālās ekspertīzes. Centrā ar to nodarbojas tikai viens speciālists, bet pieraksts uz psiholoģiskajām ekspertīzēm ir līdz nākamā gada beigām, informēja Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra pārstāve. Ekspertīžu veikšanai līdz gadam beigām pietrūkst 6000 latu, skaidroja Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktors Reinis Joksts. 

Deputāti nolēma nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, aicinot piešķirt trūkstošo finansējumu nepieciešamo tiesu ekspertīžu veikšanai un privāto tiesu ekspertu piesaistei centra darbā. Tāpat komisija aicinās atbildīgās amatpersonas sakārtot šo jautājumu ilgtermiņā, lai psiholoģiskās un kompleksās ekspertīzes tiktu iekļautas valsts apmaksājamo ekspertīžu sarakstā.

Apakškomisijas priekšsēdētājs tāpat uzsvēra, ka apakškomisija aicinās ekspertus noteikt skaidrus kritērijus, kurām cilvēku kategorijām vispirms jāveic ekspertīzes. Tas ļautu izvairīties no situācijas, kad bērniem rindā uz ekspertīzi jāgaida nesamērīgi ilgi. Nākotnē būtu jādomā arī par šādu ekspertīžu veikšanu krīžu centros reģionos, lai cilvēkiem no reģioniem nebūtu jābrauc uz Rīgu, pauda J.Dukšinskis.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā