Ar nodokli neapliks ziedojumus izglītībai un medicīniskajai palīdzībai

(12.05.2010.)

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli turpmāk neapliks naudas ziedojumus un dāvanas, ar ko privātpersona vēlas palīdzēt citai personai iegūt izglītību vai apmaksāt ārstēšanās izdevumus. Šādas izmaiņas paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trešdien, 12.maijā, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. 

Izmaiņas likumā nosaka, ka ar nodokli neapliks visus izdevumus par augstākās izglītības un profesionālās izglītības iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs. Tāpat ar nodokli neapliks ziedojumus, kas paredzēti valsts akreditētas izglītības programmas apgūšanai.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli nepiemēros arī dāvinājumiem, ar kuriem plānots segt izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, izņemot kosmētiskās operācijas.

Atbrīvojumu no nodokļa nomaksas paredzēts piemērot ar taksācijas gadu, kas sākas 2010.gadā.

Grozījumi likumā arī paredz, ka izdevumus par izglītības un medicīniskajiem pakalpojumiem, kas segti no sabiedriskā labuma organizāciju un fizisko personu ziedojumiem un dāvinājumiem, neiekļaus attaisnotajos izdevumos.

Spēkā esošā likuma redakcija nosaka, ka par dāvinājumiem virs 1000 latiem ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 26 procentu apmērā.

Izmaiņas likumā izstrādātas, ņemot vērā gadījumus, kad ar iedzīvotāju ienākuma nodokli tiek aplikti naudas līdzekļi, kas saziedoti, piemēram, akcijās tiem cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama medicīniskā palīdzība. Nodoklis tiek piemērots arī ziedojumiem, kas paredzēti, lai palīdzētu jauniešiem iegūt izglītību Latvijā vai ārzemēs, norāda grozījumu autori.

Saeimas par grozījumiem likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” otrajā, galīgajā lasījumā lems ceturtdien, 13.maijā.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī