Saeimas komisija: pilnas izdienas pensijas maksās no jūnija, ieturēto atmaksās jūlijā

(11.05.2010.)
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 11.maijā, noslēdza darbu pie astoņu likumprojektu paketes, kas paredz ieturēto izdienas pensiju atmaksu bijušajiem tiesnešiem, prokuroriem, karavīriem, māksliniekiem, diplomātiem un citu dienestu darbiniekiem, kuriem kopš 1996.gada pensijas maksā no bijušās darbavietas budžeta. 

Komisija lēma, ka izdienas pensijas pilnā apmērā jāsāk izmaksāt no šī gada jūnija. Savukārt naudu, kas ieturēta no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada maijam, pensionāriem atmaksās kopā ar šī gada jūlija pensiju. 

Izdienas pensijas saņēmēja nāves gadījumā ieturēto pensijas daļu būs tiesības saņemt pensijas saņēmēja laulātajam, pirmās un otrās pakāpes radiniekiem, vai arī citai personai uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata.

Komisijas deputāti nolēma izdienas pensijas regulējošos likumus papildināt ar normu, ka pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa laulātajam izmaksā vienreizēju pabalstu mirušā dzīvesbiedra divu pensiju apmērā. Šāds pabalsts patlaban jau pienākas mirušo valsts pensiju saņēmēju laulātajiem. 

Plānots, ka astoņu likumprojektu paketi Saeima otrajā galīgajā lasījumā kā steidzamu skatīs jau šo ceturtdien Saeimas 13.maija sēdē. 


Saeimas Preses dienests
Sestdien, 20.aprīlī