Saeimas komisija: ES Telekomunikāciju regulatoru birojs jāizvieto Rīgā

(28.04.2010.)

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 28.aprīlī, aicināja atbildīgās institūcijas turpināt aktīvi lobēt Latvijas kandidatūru jaunveidojamās Eiropas Telekomunikāciju regulatoru grupas iestādes biroja (BEREC) izvietošanai Rīgā.

„Līdz šim Latvijas pārstāvji gan diplomātu un ekspertu, gan ministru un premjerministra līmenī veikuši atzīstamu darbu, lobējot Rīgas kandidatūru Eiropas Savienības jaunās aģentūras biroja izvietošanai. Aicinām turpināt aktīvu darbu, lai maija beigās tiktu pieņemts Latvijai pozitīvs lēmums,” aicināja komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle, norādot, ka Latvijā, atšķirībā no citām ES dalībvalstīm, tostarp arī Lietuvas un Igaunijas, joprojām nav izvietota neviena ES iestāde.

Kā noskaidroja deputāti, Latvijas kandidatūrai pēdējā laikā atbalstu jau paudušas vairākas ES dalībvalstis, tai skaitā lielās valstis. Tomēr Latvija ir vienīgā dalībvalsts, kura pieteikusies aģentūras izvietošanai, tādēļ, ES satiksmes ministriem 31.maijā lemjot par šo jautājumu, būs nepieciešams pilnīgi visu dalībvalstu atbalsts. Līdz ar to Latvijas izredzes negatīvi var ietekmēt pat vienas valsts iebildumi.

ES dalībvalstu telekomunikāciju regulatori pagaidām nav formulējuši vienotu viedokli par Latvijas kandidatūru, noskaidroja parlamentārieši. Liela daļa regulatoru joprojām iestājas par jaunveidojamā BEREC biroja izvietošanu Briselē, kā tas bijis paredzēts sākotnēji. Tomēr regulatoru viedoklim būs tikai konsultatīvs raksturs, un galīgo lēmumu šajā jautājumu pieņems dalībvalstu ministri ES Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomē. 

BEREC birojā pastāvīgi strādās 30 darbinieki, bet uz sanāksmēm regulāri ieradīsies eksperti no visām ES dalībvalstīm. Kaut arī biroja izveide sākotnēji prasītu Latvijas valsts finanšu ieguldījumus, tomēr ilgtermiņā tā būtu Latvijai finansiāli izdevīga. Turklāt ES iestādes izveide Rīgā mūsu valstij sniegtu arī lielāku starptautisko atpazīstamību.

Lai padarītu pievilcīgu biroja izvietošanu Rīgā, Latvija piedāvā labiekārtotas biroju telpas ar platjoslas interneta pieslēgumu videokonferenču organizēšanai, gatava pirmos divus gadus segt biroja īri, iestādes oficiālajām automašīnām izsniegt diplomātiskās valsts numura zīmes, kā arī citas priekšrocības. Patlaban tiek piedāvātas trīs valsts īpašumā esošas iespējamās biroja telpas Rīgas centrā ? Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 14, Baznīcas ielā 25 un Vaļņu ielā 30.      

Jaunās ES iestādes uzdevums būs veicināt sadarbību starp ES dalībvalstīm un Eiropas Komisiju, lai nodrošinātu ES tiesiskā regulējuma saskaņotu piemērošanu elektronisko komunikāciju jomā. Lai popularizētu Latvijas kandidatūru BEREC biroja izvietošanai, izveidota arī īpaša interneta mājaslapa www.berecriga.eu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā