Skolēni Saeimā izspēlēs ceļu līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai

(28.04.2010.)

Svētdien, 2.maijā, Saeimā norisināsies simulācijas spēle, kurā vidusskolēni izspēlēs atmodas laika notikumus un 1990.gada 4.maija Augstākās Padomes (AP) sēdes norisi.

„Valsts svētku laikā Latvijas parlaments ar prieku uzņems jauniešus, kuri izrādījuši iniciatīvu un vēlmi iedziļināties divdesmit gadus senā pagātnē. Paaudzei, kas dzimusi pēc padomju režīma krišanas, tā laika notikumi un noskaņas var būt interesants atklājums. Šī spēle jauniešiem palīdzēs saprast, kā vēl nesenā pagātnē dzīvojuši viņu vecāki un vecvecāki, cik sarežģīts ir bijis neatkarības ceļš un cik dārga ir mūsu valsts brīvība,” uzsver Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Simulācija notiks vairākos posmos, izspēlējot procesu no 80.-to gadu sākuma līdz 1990.gada AP vēlēšanām un Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanai.
 
Sākumā katrs dalībnieks saņems savas lomas aprakstu, atbilstoši tam spēles dalībnieki iepazīstinās viens otru ar savu tēlu un tā attieksmi pret pārbūves politiku. Otrajā spēles posmā skolēni apvienosies grupās pēc piederības kādai no tā laika sabiedriskajām un politiskajām organizācijām. Balstoties uz vēstures avotiem, katra grupa izstrādās savu nostāju pret tā laika aktualitātēm un Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Pēc improvizētām AP vēlēšanām skolēni deputātu lomās, pamatojoties uz vēsturiskiem materiāliem, gatavos 4.maija sēdes runas. Spēles noslēgumā tiks atskaņots audioieraksts no balsu skaitīšanas, kā arī demonstrētas fotogrāfijas un video, kas uzņemts, sagaidot deputātus pēc vēsturiskās 1990.gada 4.maija sēdes.

Šī spēle 45 tās dalībniekiem ļaus padziļināti izprast pārmaiņas, kas Latvijas sabiedrībā notika pagājušā gadsimta 80.-tajos gados un kuru rezultātā tika atjaunota valsts neatkarība.

Pasākums notiks projekta „Es un brīvība” ietvaros, to organizē Latvijas Okupācijas muzejs un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar 4.maija Deklarācijas klubu.

Simulācijas spēles sākums svētdien, 2.maijā, plkst.10.00 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

Plkst.15.15 simulācijas spēles dalībniekus uzrunās Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze. Pēc uzrunas Saeimas sēžu zālē paredzēta kopīga fotografēšanās.

Mediju ievērībai:
TV un foto iespēja simulācijas spēles sākumā un plkst.15.15.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde