Saeimas svinīgo sēdi 4.maijā apmeklēs kaimiņvalstu augstākās amatpersonas

(27.04.2010.)

Šī gada 4.maijā plkst.12.00 Latvijas Nacionālajā operā notiks Saeimas svinīgā sēde, kas veltīta Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas 90.gadadienai un Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienai.

Svinīgajā sēdē klātesošajiem uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, kā arī Anatolijs Gorbunovs, kurš bija Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs laikā, kad notika vēsturiskais balsojums par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Sēdē plānoti arī ārvalstu viesu apsveikumi. Jubilejas pasākumā klātesošos plānojusi sveikt Lietuvas Republikas prezidente Daļa Grībauskaite (Dalia Grybauskaitė) un Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja Ene Ergma (Ene Ergma).

Saeimas svinīgajā sēdē piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Ministru kabineta locekļi, tradicionāli sēdi apmeklēs arī ārvalstu diplomātiskais korpuss.

Uz svinīgo sēdi ir aicināti Augstākās Padomes deputāti, kuri pirms 20 gadiem balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, kā arī PSRS Tautas deputātu kongresa deputāti, kuri atbalstīja Latvijas neatkarības ideju. Ielūgumi nosūtīti arī visiem atjaunotās Latvijas Valsts prezidentiem, bijušajiem Saeimas Prezidija locekļiem, 1990.gada Ivara Godmaņa vadītās valdības locekļiem un pārējo valdību vadītājiem.

Uz sēdi aicināti arī nacionālo un reģionālo masu mediju pārstāvji un atmodas laika žurnālisti, kā arī garīdzniecības un nacionālo kultūras biedrību pārstāvji, tautieši no ārzemēm, Tautas frontes aktīvisti un atjaunotās Latvijas pirmie vēstnieki. Aicināto vidū ir arī Nacionālo bruņoto spēku virsvadība, augstskolu rektori un zinātnieki.

4.maija sēdē piedalīsies arī ministriju augstākie ierēdņi, Valsts prezidenta kancelejas, Valsts kancelejas, Valsts protokola un Saeimas Kancelejas vadība, tiesu sistēmas augstākās amatpersonas, neatkarīgo iestāžu vadītāji, augstākās amatpersonas no Rīgas domes un Latvijas Pašvaldību savienības.

Piedalīties Saeimas sēdē aicināti arī jaunieši, kuri dzimuši 1990.gada 4.maijā - dienā, kad Augstākā Padome pieņēma Latvijas Republikas Neatkarības deklarāciju.

Šī būs otrā reize pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kad Saeimas sēde ir sasaukta ārpus Saeimas telpām. Pirmo reizi tas notika 2008.gada 18.novembrī, kad Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienai notika Latvijas Nacionālajā teātrī.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā