Saeima otrreizējā caurlūkošanā atbalsta grozījumus Imigrācijas likumā

(22.04.2010.)

Saeima ceturtdien, 22.aprīlī, otrreizējā caurlūkošanā atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, kas reglamentē termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem, kuri Latvijā investējuši ievērojamus finanšu līdzekļus.

Saeima vienojās par atbalstu jaunām normām, kas palīdzēs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) efektīvāk uzraudzīt uzturēšanās atļauju izsniegšanu. Nepieciešamos dokumentus par nomaksātajiem nodokļiem investors PMLP iesniegs pats un pārvaldei šī informāciju nebūs jāpieprasa no valsts institūcijām un pašvaldībām. Nepieciešamās pārbaudes termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai PMLP veiks 90 dienu laikā. 

Saeima no 10 līdz 20 tūkstošiem latu palielināja summu, kas ārvalstniekam būs jāsamaksā nodokļos, lai varētu pretendēt uz termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā saņemšanu. Tāpat noteikts, ka ne retāk kā reizi gadā valdība Saeimai ziņos par šī likuma praktiskās īstenošanas gaitu un rezultātiem.

Saeima neatbalstīja sākotnēji likuma grozījumos ietvertās prasības par vismaz piecu darbinieku nodarbināšanu, lai ārvalstnieks varētu pretendēt uz uzturēšanās atļaujas saņemšanu. Savukārt iepriekš atbalstīto normu, ka ārzemnieks varēs pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju, ja viņš uzņēmuma pamatkapitālā būs ieguldījis vismaz 25 tūkstošus latu, Saeima atstāja negrozītu.

Tāpat Saeima nemainīja arī grozījumos iekļauto normu, ka termiņuzturēšanās atļauju Latvijā ārzemnieks varēs pieprasīt, ja būs iegādājies un viņam piederēs viens vai vairāki nekustamie īpašumi par vismaz 100 tūkstošiem latu Rīgā, Pierīgas reģionā un republikas pilsētās, savukārt citviet Latvijā ? vismaz 50 tūkstošu latu vērtībā.

Tomēr Saeima noteica, ka šādai jābūt kopējai darījuma summai, nevis īpašumu kadastrālajai vērtībai, kā bija noteikts iepriekš. Lai drošības iestādes efektīvāk varētu kontrolēt nekustamo īpašumu pirkšanu, šie darījumi būs jāveic ar bezskaidras naudas norēķiniem.  

Negrozītu Saeima atstāja arī normu, ka uzturēšanās atļauju Latvijā ārzemnieks varēs pieprasīt, ja viņš būs veicis ne mazāk kā 200 tūkstošu latu lielas investīcijas Latvijas kredītiestādē subordinēta kapitāla veidā. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā