Plāno neaplikt ar nodokli ziedojumus izglītībai un medicīniskajai palīdzībai

(20.04.2010.)

Naudas ziedojumus un dāvanas, ar kuriem privātpersona vēlas palīdzēt citai personai iegūt izglītību vai apmaksāt ārstēšanās izdevumus, paredzēts neaplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Šādus grozījumus likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” otrdien, 20.aprīlī, konceptuāli atbalstīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Piedāvātās izmaiņas likumā nosaka, ka ar nodokli neapliks visus izdevumus par augstākās izglītības un profesionālās izglītības iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs. Ar nodokli plānots neaplikt arī ziedojumus, kas paredzēti valsts akreditētās izglītības programmas apgūšanai un nepieciešamo iemaņu apgūšanai, uzlabošanai un papildināšanai un profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanai.

Tāpat likumprojekts paredz ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neaplikt dāvinājumu, ar kuru plānots segt izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, izņemot kosmētiskās operācijas.

Patlaban par šādiem ziedojumiem un dāvinājumiem ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 26 procentu apmērā.

Iebildumus likuma grozījumiem šodien pauda Finanšu ministrijas Nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece, norādot, ka pašreizējais dāvinājumu slieksnis 1000 latu apmērā gadā, ko neapliek ar nodokli, šajos ekonomiskajos apstākļos ir pietiekams, lai segtu mācību izdevumus. Tāpat viņa uzsvēra, ka iedzīvotājiem ir iespēja izdevumus par izglītību un medicīnas pakalpojumiem iekļaut fiziskās personas attaisnotajos izdevumos, tādējādi par šiem izdevumiem ir iespēja samazināt ar nodokli apliekamo ienākumu.

Grozījumi likumā izstrādāti, ņemot vērā gadījumus, kad ar iedzīvotāju ienākuma nodokli tiek aplikti naudas līdzekļi, kas saziedoti, piemēram, akcijās tiem cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama medicīniskā palīdzība. Nodoklis tiek piemērots arī ziedojumiem, kas paredzēti, lai palīdzētu jauniešiem iegūt izglītību Latvijā vai ārzemēs, norāda likumprojekta autori.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien vienojās grozījumus likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izskatīšanai Saeimā virzīt kā steidzamus un galīgajā lasījumā skatīt 13.maijā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā