Saeimas komisija: varēs anulēt pašvaldības deputāta pilnvaras valsts valodas nezināšanas dēļ

(14.04.2010.)

Ja pašvaldības domē ievēlētais deputāts, kurš neprot valsts valodu, sešu mēnešu laikā nebūs to apguvis, tad ar tiesas spriedumu viņa mandātu varēs anulēt. Par atbalstu šādām izmaiņām likumā „Par pilsētas domes, rajona padomes, novada domes un pagasta padomes deputāta statusu” trešdien, 14.aprīlī, vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti.

Likuma grozījums ierosināts, jo patlaban vairākās pašvaldībās ievēlēto deputātu darbs domē un saskarsme ar vēlētājiem ir apgrūtināta. Deputāti norādīja, ka atsevišķi deputāti latviešu valodu neprot tādā apmērā, lai pilnvērtīgi varētu pildīt pašvaldības deputāta pienākumus.

Patlaban, kandidējot pašvaldību vēlēšanās, personai ir jāsniedz latviešu valodas pašnovērtējums, bet par valsts valodas nezināšanu pašvaldību deputātus var saukt pie administratīvās atbildības.

Komisija nolēma izstrādāt likumprojekta „Grozījumi likumā „Par pilsētas domes, rajona padomes, novada domes un pagasta padomes deputāta statusu”” redakciju, paredzot, ka pašvaldību deputātu valsts valodas zināšanu pārbaudes kārtību noteiks Ministru kabinets.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā