Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze: likumu izmaiņas nedrīkst veikt bez konsultācijām ar sociālajiem partneriem (foto)

(31.03.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze trešdien, 31.martā, pēc tikšanās ar medicīnas profesionālo organizāciju vadītājiem norādīja, ka būtiskas izmaiņas likumos nedrīkst veikt bez saskaņošanas ar sociālajiem partneriem.

„Tā vietā, lai valsts funkcijas nodotu nevalstiskajam sektoram, tiek mēģināts centralizēt līdz šim nevalstisko organizāciju pārziņā esošās funkcijas,” pauda Saeimas priekšsēdētājs pēc iepazīšanās ar mediķu nevalstisko organizāciju viedokli par Veselības ministrijas rosinātajiem grozījumiem Ārstniecības likumā.

G.Daudze uz tikšanos bija aicinājis medicīnas profesionālo organizāciju vadītājus, lai uzklausītu mediķu organizāciju pretenzijas pret Veselības ministrijas ierosinājumu Latvijas Ārstu biedrībai un Latvijas Māsu asociācijai atņemt tiesības uz ārstu un māsu tālākapmācību un sertifikāciju. Šīs funkcijas ministrija plāno nododot Rīgas Stradiņa universitātei. Grozījumi Saeimā iesniegti bez saskaņošanas ar nozares organizācijām, kuras šīs izmaiņas skar vistiešāk.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Saeima vienmēr ir bijusi atvērta nevalstisko organizāciju priekšlikumiem un to loma likumdošanas procesā ir ļoti nozīmīga. Šāda atbildīgās ministrijas rīcība rada iespaidu par vēlmi vājināt sabiedrisko organizāciju līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesā.

Arī Latvijas Ārstu biedrības pārstāve Kamena Kaidaka uzsvēra, ka tik būtiskas izmaiņas, kas attiecas uz vairākiem tūkstošiem medicīnas nozares pārstāvju, nedrīkst pieņemt bez konsultēšanās ar profesionālajām organizācijām. K.Kaidaka norādīja, ka, Rīgas Stradiņa universitātes rīcībā nododot visu sertifikācijas un resertifikācijas procesu, tiktu radītas priekšrocības vienai augstākās izglītības iestādei, tādējādi arī mazinot konkurenci un izglītības kvalitāti.

Saeimas priekšsēdētājs ar medicīnas profesionālo organizāciju vadītājiem vienojās šo jautājumu plašāk pārrunāt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, aicinot nozares pārstāvjus iesniegt komisijai savus priekšlikumus sertifikācijas kārtības pilnveidošanai. Tāpat G.Daudze rosināja nozares pārstāvjus vērtēt, kuras ministrijas funkcijas varētu tikt nodotas nevalstiskajam sektoram.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157623616143233/ 
Video no tikšanās pieejams:
www.youtube.com/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā