Saeimas komisija maina sabiedrisko mediju uzraudzības modeli

(09.03.2010.)

Lai veicinātu sabiedrības līdzdalību plašsaziņas līdzekļu attīstības jautājumos, jaunveidojamai Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) būs jāveido sabiedriskā konsultatīvā padome. To paredz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā otrdien, 9.martā, atbalstītais priekšlikums Elektronisko mediju likumprojekta otrajam lasījumam.

Sabiedriskajā konsultatīvajā padomē darbosies nozares profesionāļi, kuri līdzdarbosies sabiedriskā pasūtījuma un mediju nozares attīstības stratēģijas izstrādē. Lai gan konsultatīvās padomes lēmumiem būs ieteikuma raksturs, tās viedoklis mediju attīstības jautājumos būs nozīmīgs NEPLP darbā, uzsver komisija.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome aizstās pašreizējo Nacionālo radio un televīzijas padomi (NRTP). Arī NEPLP būs autonoma iestāde, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāvēs sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā, kā arī uzraudzīs, lai to darbībā tiktu ievērotas likumu prasības.

Turpmāk NEPLP padomes locekļu kandidātus Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izvirzīs, konsultējoties ar plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras un zinātnes, kā arī cilvēktiesību jomas pārstāvjiem. Izvirzītajiem kandidātiem jābūt Latvijas Republikas pilsoņiem, kuri pastāvīgi dzīvo Latvijā, ir ieguvuši augstāko izglītību un vismaz piecus gadus darbojušies vienā no piecām jomām - plašsaziņas līdzekļu darbā, izglītībā, kultūrā, zinātnē vai arī cilvēktiesībās. Tāpat kandidātiem jābūt ar labu reputāciju, paredz komisijas atbalstītā likuma redakcija.

Arī jaunajā padomē darbosies pieci Saeimas vēlēti locekļi. Komisija neatbalstīja ieceri samazināt NEPLP locekļu pilnvaru termiņu no pieciem uz četriem gadiem. Tas mazinās risku, ka NEPLP locekļu iecelšana tiek politizēta, līdz ar Saeimas vēlēšanām pārvēlot arī padomes locekļus, norādīja komisijā.

Saeima varēs atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja tas mēneša laikā neattaisnoti nav piedalījies NEPLP darbā, nav apmeklējies vairāk nekā pusi no NEPLP sēdēm, vai arī ilgāk nekā sešus mēnešus pēc kārtas slimības vai citu iemeslu dēļ nespēj pildīt amata pienākumus. Patlaban NRTP locekli var atsaukt, ja viņš triju mēnešu laikā neattaisnoti nav apmeklējis vairāk nekā pusi no padomes sēdēm.

Jaunveidojamās padomes funkcijas būs plašākas nekā patlaban tās noteiktas NRTP. NEPLP būs jānodrošina efektīvs budžeta līdzekļu izlietojums, jāveicina plašsaziņas līdzekļu konkurētspēja, to sniegto pakalpojumu lietotprasme, kā arī jānodrošina sabiedrības līdzdalība sabiedriskā pasūtījuma veidošanā un jāveic citas funkcijas.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde