Saeimas komisija: Latvija sekmīgi nodrošina Šengenas ārējo robežu drošību

(03.03.2010.)

Neskatoties uz finanšu trūkumu, Valsts robežsardze izpilda Šengenas līguma prasības un sekmīgi apsargā Eiropas Savienības robežu ar Krieviju un Baltkrieviju. To trešdien, 3.martā, tiekoties ar Valsts robežsardzes priekšnieku ģenerāli Normundu Garbaru, secināja Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti.

„Pasliktinoties Latvijas ekonomiskajai situācijai, būtiski samazinājies arī robežsardzes finansējums. Tomēr valsts austrumu robežas kontroli tas negatīvi nav ietekmējis, un Latvija pilnībā ievēro Šengenas līguma prasības,” teica komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

Kā noskaidroja deputāti, līdzekļu trūkuma dēļ Valsts robežsardzē likvidētas trīs reģionālās pārvaldes un atlaisti 300 darbinieki. Tomēr valsts robežu ar Krieviju un Baltkrieviju šie samazinājumi nav skāruši un tā tiek apsargātas atbilstoši Šengenas līguma prasībām, apliecināja Valsts robežsardzes priekšnieks.

Vienlaikus viņš atzina, ka pēdējā laikā gandrīz trīskārt palielinājies gadījumu skaits, kad ārvalstnieki Latvijas robežu cenšas šķērsot, izmantojot viltotus dokumentus. Īpaši daudz šādu gadījumu konstatēts dzelzceļa robežkontroles punktā ar Krieviju un lidostā „Rīga”. Latvijā šādi nelegāli cenšas iekļūt lielākoties cilvēki no Afganistānas un Centrālāzijas valstīm, skaidroja N.Garbars.

Robežsardzes priekšnieks arī darīja zināmu, ka pēdējā gada laikā vērojama tendence, ka nelegālie imigranti no Āzijas organizētās grupās ar Latvijas iedzīvotāju atbalstu cenšas šķērsot mūsu valsts teritoriju, lai tālāk dotos uz citām Šengenas līguma valstīm. Visvairāk šāda nelegāla imigrācija vērojama uz Igaunijas ? Krievijas un Somijas ? Krievijas robežām, tomēr arī Latvijas-Krievijas robežu aizvien biežāk nelegāli cenšas šķērsot Afganistānas un citu valstu pilsoņi, informēja N.Garbars.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt