Tautsaimniecības komisija: nelegālā alkohola apkarošanai nepieciešami papildu resursi

(03.03.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 3.martā, diskutējot par pasākumiem nelegālā alkohola tirgus ierobežošanai, vienojās uz tikšanos aicināt iekšlietu ministru, finanšu ministru un tieslietu ministru, lai vērtētu iespējas pārdalīt papildu līdzekļus tiesībsargājošo institūciju cīņai ar nelegālajām akcīzes precēm.

„Kontrabandas alkohols un tabakas izstrādājumi būtiski samazina budžeta ieņēmumus un vājina uzņēmumus, kas, samaksājot nodokļus, strādā oficiāli. Palielinot to cilvēku skaitu, kuru tiešie darba pienākumi ir analizēt nelegālo preču plūsmas un izmeklēt šos noziegumus, valsts iegūtu daudz vairāk naudas nekā ieguldot viņu algās,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Komisijas deputāti noskaidroja, ka Ekonomikas policijas pārvaldē ar šiem jautājumiem strādā tikai daži darbinieki. Arī Valsts ieņēmuma dienesta Muitas kriminālpārvaldē ar nelegālā alkohola apkarošanu strādā vien pieci cilvēki, turklāt viņu uzmanības lokā ir arī naftas produktu un cigarešu kontrabanda.

Pārrunājot iespējamās izmaiņas likumdošanā, komisijas deputāti pauda uzskatu, ka esošās tiesību normas un paredzētos sodus var padarīt efektīvākus. „Atbildībai par šādiem noziegumiem jābūt mantiskai,” teica deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS). Viņš minēja piemēru, ka, pieķerot nelegālās brieža medībās, personai konfiscē medījumu un vainīgais var zaudēt arī džipu, ar kuru atbraucis uz mežu. Līdzīgu analoģiju varētu piemērot noziegumos, kas saistīti ar nelegālo alkoholu.

Valsts ieņēmuma dienesta Muitas kriminālpārvaldes pārstāvis skaidroja, ka nav indikāciju par būtiskām kontrabandas plūsmām no trešajām valstīm, daudz lielāku problēmu sagādā Eiropas Savienības iekšienē gan nelegāli, gan legāli saražots spirts. Vairāki komisijas deputāti pauda izbrīnu par šādu informāciju, jo dzirdēts par plaši pieejamo alkoholu ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā